DruštvoVesti

Uskoro realizacija projekta zaštite novopazarskih grobalja

O planu zaštite grobalja u Novom Pazaru danas su na sastanku u Gradskoj upravi čiji je inicijator bio gradonačelnik Nihat Biševac, razgovarali predstavnici JKP “Čistoća” i muzeja “Ras”. Sastanak je održan zbog nedavnih nemilih dešavanja uništavanja spomen obeležja na muslimanskom Velikom i Gazilar groblju. Kao početna faza projekta zaštite svih grobalja u Novom Pazaru koji će se u dogledno vreme realizovazi je prvenstvenp zaustavljanje dalje devastacije istih.

“Cilj našeg današnjeg sastanka bio je da zajedno mi kao muzej “Ras”, JKP “Gradska čistoća” sa lokalnom samoupravom nađemo najbolje rešenje za realizaciju projekta koji se odnosi na svaki vid zaštite grobalja u našem gradu. U ovom slučaju konkretno mislim na dva muslimanska groblja Gazilar i Veliko groblje, gde smo pre izvesnog vremena imali nemila dešavanja uništavanja mezarja”, kazao je direktor muzeja “Ras”, Elmir Habibović.

“Znamo da su pojedini nesavesni građani  pre nekog vremena bahatim ponašanjem uništili nekoliko kamenih nadgrobnih spomenika na Velikom i Gazilar groblju, i mi moramo stati na put tom vandalizmu”, kazao je Habibović.

Habibovoć je dodao da se ovim projektom želi postići potpuno zaustavljanje propadanja zajedničkog istorijskog dobra i da se ukaže na važnost očuvanja baštine Novog Pazara.

Projektu zaštite grobalja priključiće se i JKP “Gradska čistoća”.

“Mi kao preduzeće koje ima glavne ingerencije nad grobljima u Novom Pazaru želimo da pomognemo u realizaciji svih ideja koje se odnose na zaštitu  grobalja”, rekao je direktor ovog preduzeća Faruk Suljević.

Dogovorili smo se da pozovemo stručnjake iz Sarajeva koji su povodom sličnih dešavanja kod njih odradili projekat zaštite grobalja kao i u Mostaru i na nekoliko lokacija na širem području Balkana i da čujemo njihove predloge” , kazao je Suljević.

Biljana Veljović

Podeli