DruštvoVesti

Srbija dobija novi llinički centar: Vučić na otvaranju: Uloženo je 250 miliona evra u objekat, biće zaposleno 400 novih lekara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova.

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova – nova kula Kliničkog centra Srbije, prostiraće se na 86.000 kvadratnih metara i 12 spratova.
Vučić je na početku zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, direktorom Kliničkog centra Milikom Ašaninom, lekarima i zdravstvenim radnicima obišao ceo objekat.
– Jedino što možete da vidite na ovim instrumentima je da su “Dreger”, nemački aparati – kazao je Vučić, na šta su lekari odgovorili da su dobili najbolju opremu koja postoji.

Vučić je govoreći o novim zdravstvenim ustanovama koje će Srbija dobiti kazao i da će imati heliodrome, te da je to važna stvar koja može da spasi živote.

– To ljudima spasava živote, to znači da neko može da stigne iz Priboja za 45 minuta umesto za četiri sata – naveo je Vučić.

-Ponosni smo na reči Batuta i tek danas možemo da kažemo koliko je Srbija drugačija zemlja od one u kojoj smo živeli pre nekoliko godina. Zdravlje je najvažnije za svaku porodicu i čoveka. Ovde nisu uređeni beli zidovi, već su to najbolje opremljene angio sale, druge operacione sale – kazao je Vučić nakon obilaska.

On je dodao da je srećan što su u ovome učestvovali, te da je on bio suinicijator ovih radova.

– Ovo sve košta 260 miliona evra da biste imali u glavi koliko je to, Klinički centar u Nišu je 55 miliona evra. Radimo rekonstrukciju Kličkog centra Vojvodine. Hoću da se zahvalim građanima Srbije. Ovaj Klinički je i veći i moderniji od svih u regionu – naveo je Vučić i dodao da imamo čuveni Da Vinči robot.

Vučić je istakao da je ovo ne samo za građane Beograda već za celu Srbiju, te da ima i garažu, budući da je ovo kako navodi “grad u gradu”.

– Već za 7 dana prvi pacijenti ulaze ovde. Želim ljudima u Srbiji zdravlje i ulagaćemo još – zaključio je on i dodao da za 15 dana se otvara Dedinje 2 i Tiršova 2, a već se razgovaralo i o Klinici za onkologiju.

Vučić je istakao da će biti zaposleno 400 novih lekara.

– Ako prihodi budu dobri, sa radošću mogu da kažem da nećemo to ni osetiti – objasnio je predsednik i dodao da još uvek ne zna koje će klinike sve proći, te da se radi plan toga.

Nakon obilaska okupljenima se obratio i direktor Kliničkog centra Milika Ašanin.

– Ovo je jedan od najsavremenijih centara ne samo u Srbiji regionu već i šire. Imaćemo tri magnetne rezonance, 6 skenara, 12 rentgena. Ovoje bolnica napravljena po meri pacijenata. Imaćemo 244 dvokrevetne sobe poluintenzivnog lečenja, a svaka soba će imati svoje kupatilo – objasnio je dr Ašanin.

 

Izvor: Blic

Podeli