DruštvoVesti

Martinović: ”Smanjena nezaposlenost u Srbiji za šest odsto”

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović  kazao je da je tokom prethodne dve godine, bez obzira na otežane uslove usled pandemije, interesovanje poslodavaca za programe i sredstva NSZ bilo veliko, tako da su sva sredstva koja su bila namenjena u te svrhe potrošena.

On je kazao da se poslodavci najčešće odlučuju za programe stručne prakse i pripravništva za mlade, kao i otvaranje novih radnih mesta, ali i za različite vrste obuka, koje sprovodi NSZ.

“Dosadašnja iskustva pokazuju da je veliko interesovanje poslodavaca za programe i sredstva koje NSZ nudi. Sva naša sredstva su namenjena pre svega privatnom sektoru, znatno manji iznos je opredeljen za javni sektor za dva programa, to su program stručne prakse i javnih radova. Mi smo opredelili oko 6,55 milijardi dinara za direktnu podršku privredi i poslodavcima. A cilj je da uključimo više od 20.000 teže zapošljivih lica u ove programe, od čega oko 2.300 osoba sa invaliditetom”, rekao je Martinović.

Povećano je interesovanje i za započinjanje spostvenog biznisa zahvaljujući subvencijama, koje su ove godine povećane na 300.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom na 330.000 dinara.

Proces podnošenja zahteva za poslodavce znatno je olakšan, jer će deo dokumentacije prikupljati NSZ po službenoj dužnosti od drugih državnih organa, a poslodavci će moći da za određene programe apliciraju i elektronski.

Takođe, lica koja žele da pokrenu sopstveni biznis, obuku za razvoj preduzetništva mogu da pohađaju i preko onlajn portala NSZ-a, što je jedna od novina.

U narednom periodu poslodavcima širom Srbije biće predstavljeni programi za zapošljavanje putem foruma, najavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Martinović je kazao da očekuje do kraja meseca i veliko učešće lokalnih samouprava za podnošenje zahteva za finansiranje Lokalnih akcionih planova.

Novi Pazar je na poslednjem skupštinskom zasedanju usvojio Lokalni akcioni plan zapošljavanja za tekuću godinu i za te namene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 15 miliona dinara, a podsećamo određene mere sprovode se u organizacji Nacionalne službe za zapošljavanje, krovne institucije za realizaciju i implementaciju aktivnih mera zapošljavanja. To se odnosi na subvencije za samozapošljavanje lica sa evidencije i podsticaj poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih.

 

Senada Kalić

Podeli