DruštvoVesti

Kako da razlikujete kovid od alergije i prehlade kod dece – Kijavica, kašalj, zapušen nos, bol u grlu… Dr Vukomanović otkriva na koje simptome da obratite pažnju

Kijavica, kašalj, zapušen nos, bol u grlu – da li je dovoljan razlog da roditelji posumnjaju da je kovid? Kako da budemo sigurni da možda nije alergija ili prehlada, daje odgovor Vladislav Vukomanović.

Prema njegovim rečima, u Institutu za majku i dete trenutno se nalazi osmoro dece na kovid odeljenjima i troje i na intenzinvnoj nezi, od kojih je dvoje na mehaničkoj ventilaciji. To su, kako kaže, deca sa udruženim bolestima, koja zahtevaju takvo lečenje.

Rekao je da postepeno raste broj dece koja dolaze u hitni pedijatrijski prijem, ali da ona nemaju teške kliničke slike – to su obično jednodnevna povišena temperataura, malaksalost, curenje nosa…

Ranije je, ističe, dominirao delta soj koji je izazivao upale pluća kod dece i posebno multisistemski inflamatorni sindrom, kao najteže manifestacije kovida. Praktično su se, kaže, drugi virusi “poplašili” i bili potisnuti, posebno oni koji su se javljali u jesen.

– Sada nastupaju drugi sa omikron sojem i otvara se prostor za naše standardne viruse koji su, mogu da kažem, dobro došli – rekao je doktor za RTS.

Kod omikron soja dolazi do brze transmisije sa osobe na osobu, ali klinička slika nije teška.

– Ona je ili bez simptoma ili je to kratkotrajna temperatura, malaksalost, a može da imitira sliku virusa gripa ili alergije – rekao je doktor.

Istakao je da je delta soj doneo mnogo problema i odraslima, ali i deci.

– Bilo je i upale pluća, svi organi su bili pogođeni, od centralnog nervnog sitema, bubrega, creva i nadam se da se to neće ponoviti – rekao je doktor Vukomanović.

Međutim, omikron soj izaziva najmanje problema kod dece, i kako kaže doktor, možemo ga svesti pod prehladu.

Kako da razlikujemo koronu, prehladu ili alergiju, ne mogu ni lekari da budu sigurni dok se ne uradi testovi, ali to ne znači da svoj deci treba raditi testiranje, kaže doktor Vukomanović.

– Ukoliko roditelji imaju infekciju, a simptomi se jave i kod dece, onda to može da bude kovid – objasnio je doktor.

Kao najtežu posledicu kovida kod dece, doktor je izdvojio multisistemski inflamatorni sindrom koji se javljao kada je bio delta soj.

– Mi smo pratili decu, uglavnim nije bilo najtežih posledica, teško je odvojiti posledice koje se odnose na psihičku i socijalnu sferu. Od nekih dominanatnih manifestacija, to su bili produženi umor, nedovoljno daha, jedna vrsta dekondicioniranosti – rekao je doktor.

Prema njegovim rečima, deca se već posle desetak dana od prestanka temperature mogu postepeno vratiti fizičkim aktivnostima.

– Ja očekujem da će se situacija polako smirivati, i da će se vratiti u stanje pre pandemije, deca će se razbolevati od drugih virusa – virusa gripa, adenovirusa, biće prehlade i alergije.

Sigurno ćemo se nekom normalnom životu vratiti bar do jeseni, a od jeseni videćemo šta nas čeka, da li je virus negde samo uspavan, a retko da neko ima odgovor na to pitanje – rekao je doktor Vukomanović.

Smatra da treba nastaviti sa vakcinacijom odraslih, jer, kako kaže, kao što je pandemija nadolazila tako će se i stišavati.

Piše: RTS

FOTO: SHUTTERSTOCK

FOTO: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

FOTO: TANJUG/AP

Podeli