DruštvoVesti

BNV: U najavi novi projekti

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastala se sa konzulom Republike Turske u Novom Pazaru Bašarom Bašolom. Na je bilo reči o projektu pristupa istraživačima iz Sandžaka Generalnoj direkciji Državnog arhiva Predsedništva Republike Turske. Pristup arhivskoj građi i njegova digitalizacija umnogome će olakšati sva dalja istraživanja o životu Bošnjaka na prostoru Sandžaka, zaključeno je na sastanku.

Nakon nedavne zvanične posete Republici Turskoj, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća dogovorila je konkretne korake za realizovanje projekta pristupa Državnom arhivu Republike Turske i digitalizaciji arhivske građe u kojem se spominje Sandžak, život u Sandžaku i svi značajni detalji života Bošnjaka iz Osmanskog perioda.

Konzulat Republike Turske u Novom Pazaru dat će punu podršku projektu, a dogovoreno je da se traži i podrška Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja ima sedište u Beogradu.

O inicijativi projekta bilo je reči i na sastancima koje je delagcija Vijeća imala u prethodnom periodu sa ministrom spoljnih poslova R. Turske, Mevlutom Čavušoluom kao i sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Pristup arhivskoj građi i njegova digitalizacija umnogome će olakšati sva dalja istraživanja o životu Bošnjaka na prostoru Sandžaka, kako pre tako i u toku Osmanskog perioda, a sama nova saznanja koja budu proistekla istraživanjem arhivske građe obogatit će istoriju Sandžaka.

 

Podeli