DruštvoVesti

BNV: Održana promocija istorijskog priručnika “Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka”

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je promociju istorijskog priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka“ koji će koristiti učenici 6, 7. i 8. razreda osnovne škole. Izrada ovog priručnika je projekat Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pozdravljajući prisutne, uz čestitke povodom Dana školstva na bosanskom jeziku, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, istakla je važnost obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku, kao i značaj ovog Priručnika o kojem su govorili: prof. dr Izet Šabotić, mr Mirza Ćehajić, autori priručnika i mr Adnan Bjelak.

Priručnik obuhvata osnovne podatke vezane za kulturu i tradiciju Bošnjaka, počev od srednjeg veka pa do savremenog doba. Reč je o istorijskom štivu koje sadrži prigodne sadržaje koji ukazuju na procese i događaje kroz koje je egzistirala kultura i razvijala se tradicija Bošnjaka.

Osim za učenike osnovnih škola priručnik je namenjen svim generacijama jer, kako su naglasili autori, koliko god je važno pisati toliko je važno čitati i izučavati istoriju svog naroda.

Događaj je realizovan u okviru obeležavanja Dana školstva na bosanskom jeziku, koji se počeo obeležavati 2013. godine, kada je počela pripremna nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Podeli