PolitikaVesti

Intervju nedelje Rasim Ljajić: Pobedićemo i u Srbiji i u Beogradu! Siguran sam da neće biti drugog kruga na predsedničkim izborima.

Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije i nekadašnji ministar, na predstojeće izbore izaći će u koaliciji sa SNS. Dogovor su, kaže u intervjuu za naš list postigli veoma brzo, a uveren je da će odneti pobedu na svim nivoima.

– Verujte, o kvotama i procentima smo pričali dva minuta, a sat vremena o toku kampanje i planovima i projektima koje treba da realizujemo. Posle deset godina saradnje, bilo je logično da se ona nastavi i u ovom izbornom ciklusu.

U Sandžaku su prethodnih meseci bile povećane međunacionalne tenzije, šta je vaša poruka građanima koji tamo žive?

Ako smo uspeli u ratnim devedesetim godinama da očuvamo mir u Sandžaku, zahvaljujući pre svega građanima, onda sam siguran da sada možemo da obezbedimo stabilnost i razvoj. Valjda ćemo se lako složiti da je svima od koristi da imamo dobre puteve, škole, bolnice, fabrike, kulturne i sportske institucije. Ako sarađujemo na tim temama, to ne znači da će neko biti manji Bošnjak ili Srbin. Nečiji identitet niko niti može, niti želi da dovodi u pitanje.

Naveli ste da je u Sandžak jako puno ula gano, na koje projekte ste posebno ponosni?

– Ako je neko bio u Pazaru pre više od deset godina i ako sada dođe, sigurno će reći da to nije isti grad. Početkom 2000. godine, u celoj opštini je bilo sedam odsto asfaltiranih ulica, imali smo delove grada koji u 21. veku nemaju vode za piće. Dom kulture je bio bez grejanja, a fudbalski stadion je ličio na običnu livadu. Danas Pazar izgleda kao ozbiljan grad u kojem se susreću i prožimaju tradicija i modernost. I najveći deo te infrastrukture izgrađen je zahvaljujući ulaganjima iz državnog budžeta, a manji deo zahvaljujući inostranim donacijama. Takođe, sada je ceo Pešter povezan novim putevima, od Sjenice do Tutina putuje se za manje od sat vremena. Doskora je to bila misaona imenica. I niko nije verovao kada je Vučić najavio da će se svi ti putevi asfaltirati, a urađeno je i više nego što se i obećalo. Naravno, najveći i najvažniji projekat je izgradnja auto-puta od Beograda do Boljara preko Pešteri, čija izgradnja počinje u martu, zatim izgradnja brze ceste od Kraljeva do Pazara, trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija i, naravno, izgradnja Kliničko-bolničkog centra, čija je vrednost s opremom preko 70 miliona evra.

Poručili ste i da je najlogičnije da Aleksandar Vučić bude predsednički kandidat, očekujete li njegovu pobedu u prvom krugu?

– Svakako treba da učinimo sve da naš kandidat pobedi u prvom krugu. Siguran sam da drugog kruga neće biti.

Pre prošlih izbora ste izjavili da idete iz Vlade, ali da ćete se vratiti, pa da li vas nakon ovih izbora možemo videti u novoj vladi?

– O tome mogu da razmišljam i govorim posle 4. aprila, kada vidimo rezultate izbora.

Dok niste bili u Vladi, bili ste aktivni u stranci i često ste bili na terenu, šta su vam rekli građani, šta ih najviše muči?

– Najiskrenije, ljude manje zanima neka politička i ideološka priča, a mnogo više rešavanje njihovih ličnih problema.

Tatjana Matić je bila predstavnik vaše stranke u Vladi Srbije, da li ste zadovoljni njenim radom u Vladi ili je nešto moglo bolje?

– Više puta sam rekao da sam sasvim zadovoljan onim kako je obavila posao, u dosta teškim okolnostima, s obzirom na pandemiju i njene posledice na turizam, pa i na celu privredu. Međutim, neki drugi funkcioneri na drugim nivoima nisu zaslužili prelaznu ocenu i sigurno će biti promena ukoliko budemo deo vlasti i u narednom mandatu.

Aleksandar Šapić će biti kandidat vaše koalicije na beogradskim izborima, kakve su njegove šanse?

– Verujem u pobedu i u Beogradu. Možda ona neće biti tako ubedljiva kao na parlamentarnim izborima, ali će naša koalicija imati dovoljno mandata da i sama može da ima većinu.

Socijalisti su kandidovali advokata Tomu Filu, jedan deo opozicije Vladetu Jankovića, radikali Miljka Ristića, čini se da će u Beogradu biti velika borba, kako vi to komentarišete?

– Već sam rekao, razlika će biti manja između nas i opozicije, ali će pobeda biti dovoljno velika da se relativno lako formira vlast. Puno toga je urađeno u Beogradu i siguran sam da će građani to znati da vrednuju.

Kada biste u dve rečenice morali građanima da kažete zbog čega treba na predstojećim izborima da glasaju za vašu koaliciju, šta biste im rekli?

– Sve ono što smo uradili u proteklom periodu i rezultati koje smo postigli daju nam za pravo da tražimo mandat za realizaciju novih planova, ciljeva i projekata da bi građani živeli još bolje.

Ne slavim rođendane

U Antaliji su vam tamošnje vlasti laserima nedavno čestitali rođendan, kako ste se osećali u tom trenutku?

– Odavno sam prestao da slavim rođendane. Ali su mi prijatelji stvarno priredili veliko iznenađenje.

Napisao sam još jednu pesmu

Da li ste se bavili još nečim ili ste samo bili fokusirani na jačanje stranke? Da li ste možda pisali pesme?

– Bavio sam se onim što inače volim da radim, a za šta nisam imao vremena dok sam bio ministar. Puno sam putovao po Srbiji, dosta čitao i pomalo pisao. Upravo završavam pesmu koju bi trebalo da snimi jedan naš pevač.

Alo!/ D. RAMADANI

Podeli