SvetVesti

Stravično nevreme pogodilo Nemačku: Vetar čupao drveće, poplavljeni objekti

Oluja Ilenija pogodila je tokom noći Nemačku,

posebno severne i istočne delove.Jako nevreme čupalo je stabla i nosilo krovove kuće. Stručnjaci kažu da ovako jaka oluja nije pogodila Nemačku u poslednjih 30 godina.

Hiljade korisnika ostalo je bez struje, ćeleznički saobraćaj obustavljen je u nekoliko saveznih država, a prijavljeno je i da su poplavljeni brojni objekti.

Meteorolozi najavljuju da je ovo samo prvi udar, te da u narednim danima jaka oluja može da zahvati sve delove Nemačke. Kako navode, zemlja će biti pod uticajem jake severno-zapadne struje sa Atlantika.

Zbog jakog nevremena, vlasti su odlučile i da zatvore zoološki vrt u Hamburgu, a kako je rekla portparolka, javnost će biti obaveštena o promenama, jer odluke će se donositi iz dana u dan, u skladu sa situacijom.

U brojnim gradovima palo drveće blokiralo je saobraćajnice, a nadležni su stalno na terenu, kako bi rešili situaciju. Prijavljena je i šteta na brojnim objektima.Doneta je odluka i o zatvaranju pojedinih mostova, jer su udari vetra išli i do 115 kilometara na čas, zbog čega nije bilo bezbedno da se odvija saobraćaj.

 

Nemačka meteorološka služba objavila je u tvitu da je u ponoć registrovala brzinu vetra od 152 kilometra na sat na najvišem vrhu planinskog lanca Harc u severnoj Nemačkoj.

Pojedine nemačke države, uključujući najmnogoljudniju Severnu Rajnu-Vestfaliju, takođe su danas zatvorile škole.

 

Izvor: Telegraf.rs

Podeli