COVID-19DruštvoVesti

Opada broj preminulih i pacijenata na respiratorima

U poslednja 24 časa u Srbiji je na korona virus testirano 20.918 osoba, od kojih je 6.423 pozitivno. Nažalost, preminulo je 55 osoba. Na respiratorima su 146 pacijenata.
Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 17.606 osoba, od kojih je bilo pozitivno 6.239 . Na respiratorima je bilo 165 osoba, a nažalost, za 24 časa 58 osoba je preminulo.
Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević ocenila je danas da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna. Virus se intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, dodala je Mioljevićeva. Ali, smatra da ćemo u ovoj godini biti verovatno na korak ispred virusa.

Ističe da da kruže delta soj, omikron i stelt, tako da “imamo situaciju u kojoj moramo biti više nego oprezni jer je epidmiološka situacija nestabilna”.

Prošle godine posle Sretenja, praznika i odmora, imali smo jedan od najtažih talasa tokom epidemije koronavirusa. Mnogi su praznične dane i školski raspust iskoristili da otputuju, i celu ovu nedelju ne rade.
Klinička slika jeste blaža, manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju – svaki virus korona može dati tešku kliničku sliku bez obzira kako se zove, napominje doktorka.
Izvor : Blic

Podeli