DruštvoVesti

Tehnička škola u Novom Pazaru domaćin takmičenja mašinskih škola Srbije

Tehnička škola u Novom Pzaru početkom aprila biće domaćin Regionalnog takmičenja mašinskih škola Srbije, za region Zapadne Srbije. U toj školi poslednjih godina uložena su značajna sredstva kako bi učenicima obezbedili savremene uslove za rad i praćenje nastave.

U Tehničkoj školi spremni su da 2. aprila dočekaju ekipe 24 škole koje će se takmičiti u područjima rada automehaničar i mašinbravar.

Škola je za takmičenje mašinbravara obezbedila materijal. Kada je reč o takmičenju automehaničara propozicije su takve da se takmičarski zadaci izvode na vozilu fiat punto 1 koma 2, a prema rečima direktora škole Hida Ljajića takvo vozilo nije bilo lako naći. Vozilo im je donirao Jasmin Koca.

Inače, radionice, odnosno kabineti u kojima učenici obavljaju praksu savremeno su opremljeni opremom koju je kroz donaciju obezbedio nemački GIZ. Ljajić podseća da se u toj školi krenulo sa sistemom dualnog obrazovanja, ali da ono nije zaživelo, zbog kako tvrdi, ne postojanja volje njihovih socijalnih partnera da ispoštuju pravila koja propisuje Zakon o dualnom obrazovanju.

Uprkos tome u školi su poslednjih godina uložili značajna sredstva kako bi učenicima obezbedili savremene uslove za rad i praćenje nastave, naglašava Ljajić. U svim radionicama, odnosno kabinetima  instaliran je internet i savremena oprema kako bi predavači učenicima bolje i lakše prezentovali materijal, a sve rezultiralo podizanjem kvaliteta nastave.

 

 

Senada Kalić

 

Podeli