PolitikaVesti

Početkom marta raspisivanje predsedničkih izbora, kandidati za šefa države određuju se žrebom

Počinje izborna trka u Srbiji – raspisani su parlamentarni i lokalni izbori za skupštine gradova Beograda i Bora, kao i za skupštine jedanaest opština.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kaže za RTS da su sve odluke neophodne za učešće na izborima objavljene na sajtu RIK-a i dostupne svima pod jednakim uslovima.

– Očekujemo da u narednih dan, dva počnu da pristižu izborne liste kandidata -naveo je Dimitrijević.

Raspisivanjem izbora 15. februara stekli su se uslovi da se lokalni predstavnici, kao i republički poslanici biraju istog dana – 3. aprila.

– Upravo tako izbori za narodne poslanike su raspisani, ta odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije. Što se tiče Republičke izborne komisije, mi smo odmah prionuli na posao, zakazali našu sednicu, ona je održana sinoć u 19 časova, i u roku od 15 minuta sve naše odluke neophodne za učešće na ovim izborima političkih stranaka su bile objavljene na sajtu RIK-a i dostupne svima pod jednakim uslovima – kaže Vladimir Dimitrijević.

Predsednički izbori – redovni

Ostalo je još da se raspišu predsednički izbori, a na pitanje koji je rok za to kako bi i oni bili održani 3. aprila, Dimitrijević objašnjava da su to redovni izbori i da se raspisuju u roku od 90 dana do isteka aktuelnog mandata predsednika Republike.

– Što znači da se stiču uslovi početkom marta da predsednik Narodne skupštine raspiše i ove izbore – dodaje Dimitrijević.

Ukazao je da pravo na učešće na izborima imaju registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

– Od ovih izbora jako je i pojednostavljena ta procedura, kao i dokumentacija za podnošenje lista za narodne poslanike. Neophodno je da bude skupljeno kao i ranije najmanje 10.000 overenih potpisa birača – rekao je on.

Naveo je da u RIK-u očekuju da u narednih dan, dva počnu da pristižu izborne liste kandidata.

Lista se određuje žrebom

Za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, oni koji predaju prvi potpise za predsedničkog kandidata neće nužno biti i prvi na glasačkom listiću, jer se lista određuje žrebom.

– Za razliku od Zakona o izboru narodnih poslanika, gde će se brojevi određivati u skladu sa proglašenjima izbornih lista, što se tiče izbora za predsednika Republike mesto na glasačkom listiću će se i dalje određivati putem žreba – naveo je Dimitrijević i dodao da će se taj žreb i javno prenositi na RTS-u.

Govoreći o tome da li će RIK imati svojih posmatrača koji će pratiti regularnost sprovođenja izbora, Dimitrijević kaže da RIK nema svoje predstavnike.

– Radi se o tome da će na ovim izborima pored RIK-a i biračkih odbora kao organ za sprovođenje izbora biti nadležna i tzv. lokalna izborna komisija. Uz sve te komisije, kako republičke tako i lokalne, pa i biračke odbore, biće zastupljeni i predstavnici i parlamentarnih političkih stranaka i vanparlamentarnih stranaka u skladu sa dogovorom na međustranačkom dijalogu – naglasio je Dimitrijević.

Kako je objasnio, nakon predaje lista kandidata za poslanike, pravo na predlaganje imaće i podnosioci proglašenih izbornih lista – takozvani prošireni sastav svih organa za spovođenje izbora gde na kraju bude, “da kažem kolokvijalno, više predstavnika opozicionih političkih stranaka koje se takmiče za parlament, nego predstavnika vlasti, tako da to dobija još jednu dimenziju demokratskog karaktera”.

Kaže i da će izbora biti na svim nivoima, pa će praćenje izlaznosti i rezultata biti nešto složenije.

– Što se tiče saopštavanja rezultata u obavezi je u skladu sa Zakonom da RIK saopšti preliminarne rezultate u roku od 24 časa od momenta zatvaranja biračkih mesta, međutim u tom roku građani će imati priliku što u holu Narodne skupštine, u sedištu RIK-a da praktično prate verifikaciju rezultata od prvog glasačkog mesta na onim monitorima tako da će javnost imati potpunu evidenciju – objasnio je Dimitrijević.

Pored toga, kako kaže, i na sajtu RIK-a ažuriraće se rezultati od prvog do poslednjeg biračkog mesta u Srbiji.

 

Izvor: Blic/RTS

Podeli