DruštvoVesti

Otvorena izložba radova 20. saziva likovne kolonije “Sandžak inspiracija umjetnika 2001-2021.”

U Galeriji Multimedijalnog centra, otvorena je izložba radova 20. saziva kolonije i predstavljena monografija povodom 20 godina održavanja te likovne manifestacije. Svoje radove predstavilo je osam umetnika iz Novog Pazara, gradova u okruženju, a jedan je iz Sarajeva.

Urednica izložbenog programa galerije Amra Hodžić Jejna je povodom 20 godina održavanja kolonije “Sandžak inspiracija umetnika 2001-2021.”podsetila na istoriju održavanja ove likovne manifestacije. Kolonija je održana u septembru 2020.godine, ali zbog pandemije, sada su se stekli uslovi za održavanje izložbe.
“Ideja o osnivanju ove likovne kolonije nastala je 2001. godine i od tada je u njoj učestvovalo 190 umetnika iz naše zemlje i regiona. Ideja organizatora, Kulturnog centra Novi Pazar, je da se kroz događaj ovog tipa promoviše Sandžak sa svim njegovim kulturno-istorijskim nasleđem i baštinom, prirodnim bogatstvima i folkloristikom, predstave sandžački umetnici i likovna scena, ali i osnaži interakcija umetnika iz regiona.

Odаbir umetnikа se prаvi na taj način da učesnici imaju jasno saznanje o konceptu kolonije i da prepoznaju vriednost ovog multietničkog okupljanja. Idejа se zаsnivа nа promeni mestа dešаvаnjа ove kolonije, tako da je za dvadeset godina postojanja, pored Novog Pаzаrа, održаnа u Plаvu (2004. godine), Sjenici (2005. i 2010. godine), Prijepolju (2006. i 2013. godine) i Rožаjаmа”.

Učesnici 20. saziva, održanog od 25. do 30. septembra 2020. godine u Novom Pazaru, su: Aida Camović, Haris Ličina, Sead Zejnelagić, Bogdana Perić, Igor Gardinovački, Milica Miletić, Teodora Micić i Senad Pepić.

Na promociji su govorili književnik Šaban Šarenkapić I urednica izložbenog programa galerije Amra Hodžić Jejna .Koloniju finansiraju Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 23. februara 2022. godine.

 

Podeli