DruštvoVesti

Zemlje regije predstavile svoju bogatu turističku ponudu na 25. Sajmu EMITT u Istanbulu

U Istanbulu se danas završava 25. Istočnomediteranski međunarodni sajam turizma i putovanja (EMITT), koja spada u red pet najboljih događaja te vrste u svijetu, a svoju turističku ponudu predstavili su gradovi i turističke zajednice zemalja regiona.

EMITT godišnje privlači oko 45.000 profesionalaca iz turističkog sektora i turista koji traže nove i uzbudljive mogućnosti putovanja. Sajam je vrijedna poslovna platforma koja pruža nove poslovne prilike i mogućnosti saradnje turskom i globalnom sektoru turizma.

Sajam je jučer otvorio turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, a na 25. izdanju EMITT-a učestvuju delegacije i kompanije iz 14 država, među kojima i zemlje regije Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

-Predstavljena turistička ponuda Sarajeva i Tuzle-

Na otvorenju Sajma u Istanbulu bio je i Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, a za AA je kazao kako su posebne veze između Turkiye i Bosne i Hercegovine.

“Uvijek nam je drago, ne samo doći u Istanbul, nego nam je važno da kao dobro potencijalno tržište da se pojavimo na sajmu u Istanbulu”, rekao je Čaluk.

Naveo je kako su u Istanbulu prisutni predstavnici četiri hotela, tri agencije, te predstavnici Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

“Svi mi uvijek nekako težimo ka turskom tržištu koje je veoma bitno za našu zemlju jer ljudi iz Turske vole doći u Sarajevo i BiH upravo zbog tih historijskih veza koje imamo vjekovima”, rekao je Čaluk, te dodao: “Sarajevo kao grad nudi puno toga za sve turiste, od gastronomije, kulture, religije, pa do zabavnog života, za svakog se ponešto nađe, kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH.

Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, kazao je kako je u Istanbul kako bi predstavio turističku ponudu Tuzlanskog kantona.

Podsjetio je kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u Federaciji BiH te kako ima veoma bogato kulturno-historijsku naslijeđe.

“Imamo također i prirodne ljepote, jedinstven primjer slanih jezera, kakvih nema nigdje u Evropi”, rekao je Bešić.

Rekao je kako u saradnji s aerodromom u Tuzli postoje veoma dobre osnove za razvijanje jednog dobrog odnosa razmjene turista između Bosne i Hercegovine i Turkiye.

-Jedinstvena turistička ponuda Kosova i S. Makedonije-

Baki Hoti, koji je predstavnik štanda Kosova, rekao je kako peti put učestvuju na ovom sajmu.

“Kosovo učestvuje sa 16 predstavnika iz oblasti turizma. Velika je obostrana zainteresovanost građana i poslovnih subjekata prema saradnji iz ove oblasti. Kosovo kao najmlađa država ima turističke potencijale, naročito u oblasti zimskog turizma. Imamo povoljne resurse (ponude) iz oblasti skijanja u kojima nudimo jedinstvenu turističku ponudu kojom turista jednim putovanjem može obići četiri države na Balkanu, Kosovo, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru”, rekao je Hoti.

Pozvao je sve građane Turkiye da posjete Kosovo, jer, kako je rekao, Kosovo i Turkiye imaju dosta toga zajedničkog, kulturu, kuhinju, ali i značajan broj kulturno-historijskih spomenika iz Osmanskog perioda.

Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Sjeverne Makedonije, čestitao je 25. godišnjicu EMITT-a.

“Tursko tržište je bitno za turistički sektor Sjeverne Makedonije. U 2019. ostvarili smo 150.000 posjeta iz Turkiye. Pozivamo turiste iz Turkiye da u 2022. posjete Sjevernu Makedoniji koja je posljednje turističko neotkriveno mjesto i nadam se da ćete ga otkriti na svoj način”, kazao je Janevski.

-Predstavljena turistička ponuda Beograda, Novog Pazara i Niša-

Na EMITT-u su u sklopu štanda Grada Beograda i Republike Srbije predstavljeni turistički potencijali Novog Pazara, a na otvorenju Sajma bio je prisutan i gradonačelnik toga grada Nihad Biševac.

“Imamo puno toga da ponudimo, pored kulturno-historijskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, imamo spomenike islamske i hrišćanske kulture, zaista imamo puno toga za ponuditi”, kazao je Biševac za AA.

Napomenuo je kako je Novi Pazar primamljiv za turisti zbog blizine planinama kao što su Kopaonik i Pešter. Kazao je također kako je poznato da u Turkiye živi veliki broj građana porijeklom iz Novog Pazara, te ih je sve ovom prilikom pozvao da posjete Novi Pazar.

U ime Grada Niša na sajmu je bila pomoćnica gradonačelnice Niša Jovana Mitić, zadužena za međunarodnu saradnju i projekte.

“Ovo je veliki dan za grad Niš zato što je ovo prvo samostalno pojavljivanje Niša na ovako velikom sajmu. Grad Niš se ponosi time što je napokon uspostavljena direktna aviolinija Niš-Istanbul, u prilog tome ide i dogovor naših predsednika (op.a. predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić) da se otvori konzularno odeljenje u našem gradu. Verujem da ćemo svi zajedničkom saradnjom, voljom i željom dovesti što više Turaka u naš grad”, kazala je Mitić.

Napomenula je kako turisti iz Turkiye definitivno imaju šta vidjeti u Nišu, gdje je prisutno veliko tursko naslijeđe, ali i druga, historijska, gastronomska i ekonomska ponuda.

Anadolu Agency

Podeli