SvetVesti

Erdogan: Bitka kod Canakkalea je veliki herojski ep našeg naroda

Pobjeda u Canakkaleu nije samo naša pobjeda, već i zajednička pobjeda naših 100 miliona braće od Balkana do Afrike, od Evrope do Azije. Sa djecom Sarajeva, Skoplja, Komotinija, Bakua, Batumija, Halepa, Gaze, Al-Qudsa (Jerusalema) zajedno na ovoj svetoj zemlji već 107 godina zajedno počivaju djeca Istanbula, Ankare, Coruma, Yozgata, Antepa, Mardina, Edirena, poručio je danas u Cannakkaleu predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u zapadnom turskog gradu Canakkaleu govorio na skupu upriličenom povodom 18. marta Dana sjećanja na šehide i 107 godina od pomorske pobjede u Canakkaleu.

Na samom početku obraćanja iskazao je rahmet pred duše svih šehida koji su žrtvovali svoje živote za domovinu i zastavu u Ratu za nezavisnost, Vojnoj intervenciji na Kipar, u borbi protiv terorizma, kao i tokom pokušaja puča 15. jula 2016. godine.

“Neka je Allah zadovoljan njima, rahmet njihovim dušama i neka budu obradovani džennetom”, rekao je Erdogan, izražavajući poštovanje i prema vojnicima drugih naroda su se borili u Canakkaleu:

“Iako su došli s namjerom invazije, s poštovanjem se sjećamo vojnika drugih naroda, koje danas smatramo svojim gostima, od trenutka kada su pali na ovoj zemlji.”

Turski predsjednik je naglasio da je turski narod u Canakkaleu promijenio tok historije.

“Bitka kod Canakkalea je veliki herojski ep u kojem su prikazane visoke vrline naše nacije kao što su patriotizam, požrtvovnost i hrabrost. Narod zaljubljen u nezavisnost, koji je vjerovao i riskirao smrt za svoju vjeru, promijenio je tok historije ovdje prije 107 godina. Najjače vojske svijeta doživjele su razočarenje u Canakkaleu, a vjera je pobijedila okupaciju”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako se na današnji dan prije 107 godina vidjelo da ne postoji sila ili oružje koje se može suprotstaviti narodu koji je odlučan zaštititi svoju domovinu i slobodu po cijenu života.

“Turski narod dao je nadu svim potlačenim svojom jedinstvenom borbom u Canakkaleu, a mnoge kolonijalizirane zemlje započele su vlastite borbe inspiracijom koju su primile iz Canakkalea, a kasnije i iz Rata za neovisnost. U tom pogledu, pobjeda u Canakkaleu nije samo naša pobjeda, već i zajednička pobjeda naših 100 miliona braće od Balkana do Afrike, od Evrope do Azije”, istakao je Erdogan.

Dalje je naveo kako se radi o veličanstvenoj pobjedi Turkiye i turskog naroda, kao i potlačenih naroda koji su svoje “oči i srca okrenuli prema našoj zemlji“.

“Kada pogledamo nadgrobne spomenike tu istinu vidimo vrlo jasno. Ovdje se ne nalaze samo mezari heroja iz svake naše pokrajine, svakog okruga i gotovo svakog sela u Turkiye, nego i mezari šehida koji su došli iz svih krajeva svijeta. Sa djecom Sarajeva, Skoplja, Komotinija, Bakua, Batumija, Halepa, Gaze, Al-Qudsa na ovoj svetoj zemlji već 107 godina zajedno počivaju djeca Istanbula, Ankare, Coruma, Yozgata, Antepa, Mardina, Edirena. Iz tog razloga, Canakkale ne samo da je simbol našeg vječnog bratstva kao naroda, već također odražava i simbolizira bratstvo i zajedničku sudbinu ove regije, pa čak i islamskog svijeta”, poručio je Erdogan.

Istakao je da ep o Canakkaleu prenosi mladima u svim prilikama, te im preporučuje da trebaju vidjeti to zaista posebno mjesto u Turkiye.

Erdogan je kazao da postoje duboke i važne pouke koje svako može naučiti od šehida i žrtava kod Canakkalea.

“Želim da, ne samo naša djeca, već i mladi ljudi sa Balkana, Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije dođu ovdje, upoznaju svoje pretke i budu svjedoci korijena bratstva koje postoji među nama. Kada to postignemo, kada svojoj djeci pravilno objasnimo Canakkale, vjerujem da ćemo uspostaviti drugačije ozračje ljubavi u našem narodu. Prije svega, smatram da trebamo odgajati naše potomstvo u skladu s time kako smo vođeni Gazi Mustafom Kemalom pokazali cijelom svijetu pobjedu polumjeseca protiv krstaškog mentaliteta”, kazao je Erdogan.

 

Izvor: AA

Foto: Mustafa Kamacı /AA

Podeli