DruštvoVesti

Ljajić: U kampanju sa rezultatima koje niko ne može da negira

Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić uveren je da će saradnja njegove stranke i SNS, potvrđena na nedavnom sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, biti uspešna kao i do sada, ištičući da u kampanju idu sa rezultatima koji se ne mogu negirati.
Ljajić ističe i da bi bilo najlogičnije da Vučić bude predsednički kandidat vladajuće koalicije, jer bi sve drugo, kaže, bio ulazak u rizik koji zajedničkoj listi nije potreban.

Dodaje i da se nikada više nije ulagalo u Sandžak, što, kaže, mogu da priznaju i najljući politički protivnici, ako su objektivni, a to je ono što građanima te oblasti najviše znači.

Po pitanju nastavka saradnje SNS i SDPS, Ljajić za Tanjug kaže da će se razgovori oko konkretizacije dogovora nastaviti, a da je sada najvažnija bila načelna spremnost obe stranke da idu zajedno na izbore, realizuju ono što su započeli još pre 10 godina.

“Razgovarali smo o sadržaju izborne kampanje, koja bi trebalo da rezultira dobrim ishodom na izborima i verujem da će ova saradnja biti jednako uspešna kao u prethodnom period”, rekao je Ljajić.

Dodaje da su SNS i SDPS programski različite stranke, ali sa istim ciljevima, a to su borba za jaku ekonomiju, bolju infrastrukturu, nastavak evropskih integracija, produktivnija regionalna saradnja koja je preko potrebna za očuvanje mira i stabilnosti.

Napominje da nisu razgovarali ni o funkcijama, ni o mandatima, jer bi to, kaže, bilo besmisleno, kada se ne znaju rezultati.

“Bilo bi smešno da pričamo o pozicijama u vladi, a još uvek nema rezultata izbora. U ovom trenutnku, i ja i drugi članovi koalicije su fokusirani na što bolji rezultat na izborima”, rekao je Ljajić.

Na pitanje da li će se posle izbora vratiti u vladu, ili možda skupštinu, Ljajić kaže da se u parlament sigurno neće vratiti, a u vladu – videće:

“Za vladu ćemo videti kada budemo saznali rezultate izbora, a do 3. aprila razmišljam samo o kampanji i kako da dođemo do što većeg broja ljudi”, kaže nekadašnji ministar.

Uveren je se ova izborna kampanja ne može voditi ni preko tvitera, ni preko elekrtronskih i štampanih medija, jer kontakt sa ljudima ne može ništa da zamneni i zato će, dodaje, uložiti maksimalan napor da obiđe gotovo svako mesto u Srbiji, i realno govori sa građanima o svemu što je ostvareno, a “još realnije o onome što sledi”.

“Nikada nisam davao nikakva obećanja, a jedino koje uvek dajem je da ću maksimalno da se trudim i dam celog sebe za posao koji radim”, dodao je on.

Na pitanje da li će se i kako ova izborna kampanja razlikovati od prethodnih, kaže da ne veruje da će biti preteranih razlika, primetivši da je prljava kampanja neizbežna i nije samo naš “specifikum”, već je prisutna u okruženju i šire.

Ukazuje da je populizam zavladao gotovo u većini zemalja EU, a posebno se tokom predizbornih kampanja olako daju predizborna obećanja, iako se teško realizuju.

“Najveća opasnost je da ne podlegnemo iskušenju davanja olakih obećanja, jer vas onda čekaju na prvoj krivini… Nisu izbori kraj sveta, broba na život i smrt, ali mislim da će nam, nažalost, trebati još dosta veremena da to postane deo demokratske utakmice, pa da se 4. aprila živi normalno… Nedostaje nam više demorkatske debate o različitim temama. Imam utisak da bismo se i oko datuma u kalendaru teško složili, a kamo li oko nekih kompleksnih pitanja”, kaže Ljajić.

Na pitanje da li očekuje da Aleksandar Vučić bude kandidata SNS-a, Ljajić odgovara da bi to bilo najlogičnije.

“Ne možemo mi na to da utičemo, niti da sugerišemo, ali racionalno politički gledano, Vučić je najjači kandidat, SNS-a i vladajuće koalciije i sve drugo bi bio ulazak u zonu rizika koja listi nije potrebna. Verujem da će SNS brzo odrediti ko je njihov kandidat, ali sve osim Vučića bilo bi zaista iznenađenje”, naveo je Ljajić.

Na konstataciju da su opozicione stranke i koalicije već istakle kandidate i pitanje predviđa li, s obzirom na ta imena, možda drugi krug predsedničkih izbora, Ljajić kaže da prvo treba videti koliko će ukupno kandidata biti, ali da njihova lista ne treba da se fokusira na to ko je na drugoj strani, iako nije nevažno koliko će kandidata, posebno ozbiljnih, biti iz redova opozicije.

“Mi treba da učinimo sve da stvar završimo u prvom izbornom krugu. To je na građanima i zato će najveću šansu imati oni koji u razgovoru ubede ljude u svoje programe, ideje, planove. Mi tu imamo realne šanse s obzirom na sve što je do sada učinjeno, i imamo pravo da tražimo mandat od građana za nastavak započetog posla”, istakao je Ljajić.

Dodaje da su kandidati opozicije uvek u prednosti, jer mogu da kritikuju apsolutno sve, što im i jeste posao, tako da u tom smislu ne očekuje spektakularna iznenađenja.

“Očekujem da će oni kampanju voditi u tom pravcu, ali naš argument su upravo postignuti rezultati, i verujem da će u tom odmeravanju argumenata, izjašnjenje biraca biti na našoj strani”, rekao je Ljajić.

Na pitanje kako vidi odnos vlasti, predsednika Vučića prema Bošnjacima, i da li je upravo interes Bošnjaka u Srbiji razlog za nastavak saradnje, Ljajić kaže da tu postoje konkretni pokazatelji i da nikada u Sandžak nije više ulagano u infarstrukturu, nego sada.

“I to može da vam kaže i najljući politički protivnik, ako želi objektivno da sagleda stvari. Ulaganja u infrastrukturu prevazišla su ulaganja od prethodnih 30-40 godina”, napominje Ljajić.

Podseća da su projekti koji se sprovode ili će tek započeti vredni više od 200 miliona evra, bez autoputa preko Pešterske visoravni, čija će vrednost premašiti 1,5 milijarde evra, a koji će građane Peštera povezati sa Beogradom i Podgoricom na dva i po sata, a to je, navodi, ono što čini život.

“Da ne govorim o drugim projektima, izgradnji Кliničko-bolničkog centra, od 70 miliona evra, o brzom putu od Кraljeva do Novog Pazara, koji bi trbealo da počne da se radi sledeće godine. Ne treba objašnjavati šta to znači za građane. Nema opštine koja će biti zaobiđena u ovom rekordnom razvojnom ciklusu”, naveo je Ljajić.

Izvor:Tanjug

Podeli