DruštvoVesti

Pet miliona evra za podršku mladima u ruralnim sredinama

Sporazum koji su potpisali Ministarstvo sporta i nemački GIZ omogućava realizaciju projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama vrednog pet miliona evra, a koji će ranjivim grupama omogućiti da brže dođu do zaposlenja.

Sporazum je sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju potpisao ministar Vanja Udovičić, a cilj je da se u narednih devet meseci mapiraju sredine u kojima će se pomagati mladima iz osetljivih grupa, posebno Romima i siromašnima.

Udovičić je rekao da će projekat zaživeti od 1. novembra i dodao da je do sada više od 14.000 mladih prošlo kroz razne vidove aktivizma, dok je preko 1.420 njih našlo stalno zaposlenje kroz direktnu saradnju sa privatnim sektorom.

“Oko 200 Roma našlo je stalno zaposlenje kroz ovaj projekat”, rekao je Udovičić i istakao da je ideja da se u daljoj saradnji obuhvati još veći broj mladih.

Udovičić je zahvalio GIZ-u na mogućnosti da nastave uspešnu saradnju, koja, kaže, traje više od decenije.

“U narednom periodu kroz saradnju sa GIZ moramo da budemo još konkretniji i obuhvatimo više mladih koji će kroz ekonomski, socijalni, kulturološki razvoj da utiču na razvoj svojih sredina”, dodao je Udovičić.

Šef Odseka za međunarodnu saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje, dodajući da će se odabrati odgovarajući regioni koji će biti predmet projekta.

 

Senada Kalić

Podeli