EkonomijaVesti

NBS zadržala kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od jedan odsto na današnjoj sednici.

Istovremeno, NBS je nastavila da smanjuje ekspanzivnost monetarne politike povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i procenta viškova dinarske likvidnosti banaka koje povlači putem ovih aukcija.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji održanoj ovog meseca iznosila je 0,75 odsto, što predstavlja njeno ukupno povećanje za 64 bazna poena od oktobra prošle godine, kada je započet proces pooštravanja monetarnih uslova. “Na odluku o njenom povećanju prethodnih meseci uticali su povećani troškovni pritisci u međunarodnom i domaćem okruženju i potreba da se utiče na inflaciona očekivanja tržišnih subjekata i ograniče sekundarni efekti na cene ostalih proizvoda i usluga”, saopštila je NBS.

Izvršni odbor ističe da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena pre svega višim cenama energenata i hrane koje objašnjavaju tri četvrtine ostvarene inflacije u decembru 2021. kada je dostigla nivo od 7,9 odsto međugodišnje. Prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, međugodišnja inflacija će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, na šta će se odraziti efekti i dalje rastućih troškovnih pritiska po osnovu cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoja u snabdevanju i visokih cena transporta na globalnom nivou. “Od drugog tromesečja inflacija bi trebalo da bude na opadajućoj putanji i da se krajem godine nađe u rasponu 3,5–četiri odsto, a da zatim do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja”, prognoziraju u NBS.

foto FoNet Milica Vučković

Podeli