EkonomijaVesti

Inflacija za godinu dana između osam i 10 odsto

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred, u februaru 2024. godine iznositi 8,0 odsto. To predstavlja nepromenjenu vrednost u prethodnih pet anketa, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Navela je i da je prema rezultatima martovske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred, niža je i iznosi 7,2 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede, za godinu dana unapred su se u prethodnih šest meseci stabilizovala. Kretala su se oko 10 odsto. To je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u februarskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža u odnosu na kratkoročna očekivanja.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su 5,0 odsto, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, ali na nivou od 3,6 odsto, dakle niže od očekivanja iz januarske ankete koja su

Kada je reč o srednjoročnim očekivanjima privrednika, iz NBS navode da su ona ostala nepromenjena i za dve godine unapred iznose 7,0 odsto, a za tri godine 5,0 odsto.

Rezultati ankete, koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku, prenosi Tanjug.

Foto:A.Vasiljević

Podeli