KulturaVesti

U ponedeljak svečana dodela nagrade ”Amir Dautović”

Svečanost dodjele nagrade Amir Dautović ovogodišnjim dobitnicima Rifatu Rifatoviću i Anđeli Marić, glumcima Regionalnog pozorišta Novi Pazar, biće upriličena u ponedjeljak, 7. februara 2022. godine, u Foajeu KC-a, sa početkom u 19.00 h. O životu i radu laureata govoriće članovi žirija, dok će Plaketu laureatima uručiti direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Nagrada Amir Dautović, koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje po peti put (2017‒2022), odlukom četvoročlanog žirija čiji je predsjednik dr Redžep Škrijelj, u 2022. godini pripala je Rifatu Rifatoviću i Anđeli Marić, glumcima Regionalnog pozorišta Novi Pazar, za, kako je navedeno u Obrazloženju odluke žirija, „izuzetno predstavljanje kulturne scene grada Novog Pazara na domaćoj i međunarodnoj sceni“.

Konačnoj odluci prethodilo je nekoliko sastanaka članova žirija, održanih u mjesecu januaru, na kojima je razmatrano o mogućim dobitnicima. Pored dr Redžepa Škrijelja, sastav žirija čine i: Melida Rebronja, profesor jezika i književnosti, Zoran Maksimović, novinar, i Hasna Ziljkić, kulturni radnik.

Nagradu „Amir Dautović“ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar, u avgustu 2017. godine, u znak sjećanja na rahmetli Amira Dautovića, profesora bosanskog jezika i književnosti. Po uzoru na njegov rad i zalaganje, ovu nagradu Kulturni centar dodjeljuje za: afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo i ostale javne sadržaje) / pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura i  predstavljanje grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture, novinarstva i sl. izvan grada (Ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini.

Nagrada se sastoji od Plakete i novčanog iznosa od 45.000 dinara.

 

Senada Kalić

 

Podeli