DruštvoVesti

Omikron i školarci

Prema zvaničnim podacima juče je u Novom Pazaru zabeležen rekordan broj novozaraženih među decom školskog uzrasta, kada je od 239 testiranih, 55 bilo pozitino na korona virus. Rast broja novozaraženih za sada ne remeti značajno ustaljeni proces nastave u OŠ ”Bratstvo”, gde su juče prijavljena 4 nova slučaja a prošle nedelje 17.

Trend rasta novozaražene dece u Novom Pazaru beleži se od 10. januara. Zvanični podaci međutim, ne odražavaju realno stanje, objašnjava načelnica Dečijeg dispanzera, dr Vesna Despotović.

”Sigurno ima više pozitivne dece, jer ovaj soj je najzarazniji. To vidimo i po broju zdravstvenih radnika, jer nikada nismo imali veća odsustvovanja s posla nego u ovom piku. Što se tiče dece, ona se testiraju i u kućnim uslovima, ili u privatnim orginacijama, a ima nažalost i pozitivne dece koja idu u školu”, kaže doktorka Despotović.

U OŠ ”Bratsvo” juče su prijavljena 4 nova slučaja infekcije korona virusom kod dece, tokom prošle nedelje 17. Među nastavnicima je trenutno dvoje zaraženih. Prema rečima pedagoga Elmira Habibovića, to za sada ne remeti proces nastave u značajnijoj meri u jednoj od najvećih škola u gradu u kojoj se strogo poštuju propisane protivepidemijske mere.

”Imajući u vidu da naša škola ima 62 odeljenja, to i nije veliki broj novozaraženih. U ovom trenutku samo su dva odeljenja prebačena na kombinovani model rada.  Kod mlađih osnovaca do četvrtog razreda, koji imaju neposrednu nastavu, samo jedno odeljenje je podeljeno u dve grupe zbog pojave tri zaražena.

S obzirom na dominaciju omikron soja, koji je zarazniji, ali, kako se do sada pokazalo, daje blažu kliničku sliku, i perod izolacije skraćen je na 7 dana.

Predviđa se da nas i narednih destak dana očekuje rast broja novozarašenih, nakon čega bi taj broj trebalo da počne da opada. Lekari i dalje apeluju na strogo poštovanje protivepidemijskih mera zaštite, naglašavajući da u borbi protiv korona virusa vakcinacija nema alternativu.

S.Lj.

Podeli