COVID-19Vesti

Fajzer počeo kliničko ispitivanje vakcine protiv omikrona

Kompanije Fajzer (Pfizer) i BioNTtek (BioNTech) saopštile su danas da su počele kliničko ispitivanje nove verzije svoje vakcine, specifično napravljene za omikron varijantu korona virusa.

Proizvođači vakcina protiv korona virusa rade na verzijama svojih vakcina koje bi bile delotvornije protiv omikrona, u slučaju da globalne zdravstvene vlasti odluče da je promena potrebna, preneo je Glas Amerike (Voice of America).

Sa omikronom postoji veća verovatnoća da će se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali još nije jasno da li je potrebno menjati postojeće vakcine. Prvobitne vakcine i dalje nude dobru zaštitu od teških oblika bolesti i smrti.

Prema istraživanjima, urađenim u SAD i drugim zemljama, buster jača tu zaštitu i poboljšava šanse da se izbegne blaži oblik infekcije.

“Prepoznajemo da je potrebno biti pripravan u slučaju da zaštita slabi tokom vremena i da se potencijalno pomogne u suzbijanju omikrona i novih varijanti u budućnosti”, navela je kompanija Fajzer.

Tokom novog kliničkog istraživanja, u kojem učestvuje do 1.420 odraslih starosti od 18 do 55 godina, verzija vakcine protiv omikrona ispitivaće se i kao buster i kao primarna vakcina. Istraživači će ispitati bezbednost izmenjene vakcine i načine na koji podstiče imuni odgovor u poređenju sa prvobitnom.

U jednoj grupi, oko 600 volontera koji su primili dve doze prvobitne Fajzerove vakcine pre tri do šest meseci, primiće jednu ili dve doze nove vakcine protiv omikrona, kao buster. Još 600 koji su već dobili tri regularne doze Fajzerove vakcine primiće četvrtu dozu regularne vakcine ili omikron verzije.

U istraživanju će učestvovati i pojedini nevakcinisani volonteri koji će dobiti tri doze nove verzije vakcine.

 

Izvor: Danas/Beta

Podeli