SvetVesti

Obavezna vakcinacija u Austriji: Ne „love“ ljude na ulici, pritiskaju ih kaznama

U Austriji stupa na snagu novi zakon prema kojem je vakcinacija protiv kovid-19 obavezna za sve starije od 18 godina. Kako javlja reporter N1 iz Beča, niko neće loviti ljude po ulicama da se vakcinišu, već će građanima biti ostavljeno neko vreme da se sami odluče na vakcinaciju.

Nakon toga, kako je objasnio, biće proveravani podaci o vakcinaciji i slaće se opomene onima koji još nisu imunizovani.

Rok za vakcinisanje, nakon prijema opomene, je dve nedelje, a ukoliko to ne učine, prva kazna je 600 evra, a jedna osoba može dobiti najviše četiri kazne u godinu dana.

Novinarka iz Beča Aurora Vajs za N1 kaže da joj se čini da su austrijske vlasti brzopleto donele zakon o obaveznoj vakcinaciji, i da nisu razmišljali šta taj propis sa sobom donosi.

“Recimo dok su išli da rasterete određene kritične infrastrukture, poput bolnica, s druge strane su opteretili policiju i vojsku. Policija je, ja mislim, najopterećnija i postala je takođe najomraženija među građanima, jer mora da sprovodi pritisak i kontrolu nekakvih mera koje su donete s vrha”, ističe Vajs.

Ona ocenjuje i da će novčane kazne koje su, kako je naznačila, izrazito visoke, uticati na građane koji se još nisu vakcinisali da to učine.

“Kazne će iznositi 600 evra za nevakcinisane osobe, taj pritisak će početi da se sprovodi od 15. februara. Moguće je za svakog građanina dobiti maksimalno četiri puta godišnje kaznu od 600 evra, nakon toga zadnja kazna iznosi 3.600 evra. Dakle, nakon što građani prime kaznu, oni će imati dve nedelje vremena da se vakcinišu”, objašnjava Vajs.

U Austriji je protiv koronavirusa vakcinisano 76 odsto građana, ali vlasti smatraju da je to nisko u odnosu na druge zapadnoevropske zemlje.

Sagovornica N1 ukazuje, međutim, da se upravljanje pandemijom u toj zemlji zasniva samo na pritisku na građane da se vakcinišu.

U EU je od danas inače počelo da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije.

Reporter N1 iz Beča, međutim, savetuje svim građanima koji putuju u zemlje Unije da se informišu na sajtu “Reopen EU” ili u zemlji koja im je destinacija, jer skava država i dalje ima individualna pravila, pa je tako primera radi ulazak u Austriji dozvoljen najkasnije šest meseci nakon prijema druge doze vakcine protiv kovida.

Autor:N1

vakcinacija austrijaIzvor: REUTERS/Lukas Barth

Podeli