SvetVesti

Novi talas poskupljenja u Austriji, rastu cene namirnica

Rat u Ukrajini pokrenuo je lavinu poskupljenja u Austriji, pa je nakon povećanja cena energenita bilo neizbežno da poskupe i namirnice, upozoravaju trgovci.

“Radimo protiv toga, ali ne možemo isključiti drugi talas poskupljenja”, rekao je predsednik Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil za list “Hojte”.

Vil je objasnio da je do sada poskupljenje namirnica moglo biti ublaženo jer trgovci kupuju regionalne proizvode.

Ali rat u Ukrajini, dodaje, odražava se pre svega na proizvode od žitarica.

Nemački trgovinski lanac REVE, koji je u Austriji zastupljen sa više lanaca, najavio je poskupljenje za pojedine grupe artikala i određene proizvode.

“Trenutno smo suočeni sa rastućim troškovima sirovina, energije, i logistike, kao i rastom cene u prehrambenoj industriji”, objasnila je REVE grupacija najavljena poskupljenja.

U februaru je usledilo prvo poskupljenje namirnica za oko 4,3 odsto.

Proteklih nedelja je puter poskupeo za čak 22 odsto, voćni jogurt za 16,4 procenata, čokolade za 15,8 odsto, ulja i masti za 12,9 odsto, piva za 12,4 odsto, sokovi za 9,6 odsto, povrće za 6,8 odsto, kafa za 6 odsto, hleb za 5,9 procenata, meso, sir, mleko i jaja za oko tri odsto.

“Inflaciju naravno postiču energenti. Ali kada rastu troškovi energenata, onda rastu troškovi transporta i proizvodnje”, podvukao je Vil.

U prvom talasu poskupljenja pre svega su bili pogođeni sokovi, puter, ulje, a u drugom talasu to će, smatra Vil, biti meso, stočna hrana, đubrivo, hleb i žitarice.

 

Izvor: AA

Foto: Blic

Podeli