EkonomijaVesti

Produženo ograničenje cijena namirnica na još tri mjeseca

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica poput šećera kristala u pakovanju od jednog kilograma, brašna tipa T- 400 glatkog i tipa T-500, te jestivog suncokretovog ulja od jednog litra, javlja Tanjug.

Također, ograničenje se odnosi na svinjsko meso i mlijeko sa 2,8 procenata mliječne masti u pakovanju od litra, a cilj je ove mjere dalja zaštita tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cijena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbjevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Uredbom, koja će se primjenjivati 90 dana, ograničavaju se proizvođačke cijene i cijene u trgovini na veliko i malo navedenih namirnica, tako da ne prelaze nivo cijena tih proizvoda na dan 15. novembra 2021. godine, prenosi Tanjug.

Na sjednici je usvojen Program upravljanja otpadom za period 2022 – 2031. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi u ovoj oblasti, omogućava smanjenje štetnog utjecaja na životnu sredinu i klimatske promjene i omogućava ostvarivanje preduvjeta za korištenje otpada u cirkularnoj ekonomiji. Programom je predviđeno i usvajanje Akcionog plana za period od 2022. do 2024. godine.

Agencije

Podeli