DruštvoVesti

Korona usporila akcije! Mesečne potrebe bolnice premašuju broj prikupljenih jedinica krvi

Drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru odazvalo se 76 davalaca. Prikupljene su 63 jedinice. Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa korona virusom iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kažu da je i ovaj broj zadovoljavajući. Iz Crvenog krsta u Novom Pazaru, sa druge strane, apeluju na mlade da u većem broju učestvuju u ovim akcijama i poručuju da ’’krv nema zemenu’’.

’’Daj krv spasi život’’ moto je i današnje akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovane u Novom Pazaru.

Prema rečima doktora Nikole Stanojevića, imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom korona virusa, broj davalaca je zadovoljavajući. U prva tri sata od početka akcije prikpljeno je 30 jedinica krvi.

”Svakoga dana i svakoga sata nekom je potrebna krv, a davaoci i krv mogu biti nečija šansa” poručuje dr Stanojević.

Aktuelna pandemija uticala je i na akcije koje se inače organizuju dva puta u toku meseca.

”Od početka pandemije smanjen je broj davalaca, ali se borimo i mogu reći da u Novom Pazaru nikada nemamo ispod 30 jedinica što je korektno. Osetno se primećuje manje davalaca od talasa do talasa i kada je nagli skok inficiranih u odnosu na situaciju kada smo relaksiraniji. Tada prikupimo i veći broj jedinica krvi” objašnjava dr Stanojević.

Sekretar Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić sa druge strane tvrdi da broj jedinica prikupljenih u obe mesečne akcije ne zadovoljava potrebe ovdašnje bolnice. Ona podseća da je novi zakon o transfuziloškoj službi stupio  na snagu pre tri godine kada je kabinet za transfuziju prerastao je u banku krvi gde više nije moguće dati krv, pa su ovakve akcije jedina šansa.

”Zadovoljni smo kako današnja akcija protiče, upravo zbog situacije prouzrkovon omkoronom. Nadam se da će do kraja akcije broj jedinica biti veći, ali gledajući zbirno to ne može biti dovoljno da pokrije potrebe naše bolnice. Ako se zna da smo najmlađi grad u Evropi apelovala bih na mlade da se u većem broju uključe u ove akcije jer krv nema zamenu” poručuje ona.

Krv prikupljena u današnjoj akciji u Novom Pazaru najpe će biti obrađena na Institutu u Beogradu nakon čega se doprema u ovdašnju bolnicu. Opštoj bolnici u Novom Pazaru potrebno je minimum 130 jedinica krvi mesečno.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru biće organizovana 8. februara.

 

Senada Kalić

Podeli