SvetVesti

Palestina traži pokretanje istrage o izraelskim masakrima u Tanturi

Palestina je u subotu pozvala na formiranje međunarodne komisije koja će istražiti masakre koje su Izraelci počinili u palestinskom selu Tantura 1948. godine.

Poziv je uslijedio nakon što je izraelski dnevni list “Haaretz” u četvrtak javio da je pronađena masovna grobnica u selu Tantura u kojem su cionističke jedinice 1948. godine masakrirale Palestince.

Palestinci tvrde da su cionističke bande izvele nekoliko masakara nad Palestincima u palestinskim selima 1948. godine s ciljem prisilnog raseljavanja Palestinaca s njihove teritorije, što palestinska strana naziva “Nakbom” ili “Velikom katastrofom”.

“Zločini okupacije nisu stali 1948. godine, već su nastavljeni na rasistički način i ispunjeni mržnjom, što zahtijeva pokretanje istrage o ovim zločinima”, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Palestine.

U saopćenju je navedeno kako je potrebna međunarodna kampanja kako bi se postigla pravda za palestinske žrtve, a kaznili izraelski zvaničnici i zvaničnici izraelskih institucija koji nastavljaju prikrivati ružno lice ovih zločina i masakara.

U svom izvještaju “Haaretz” navodi kako su izraelski vojnici učesnici bitke 1948. u selu Tantura konačno priznali masovna ubijanja Arapa koja su se dogodila nakon što se selo predalo.

Objavljeno je kako će dokumentarni film nazvan “Tantura” biti emitiran online sljedeće sedmice, a navodno sadrži svjedočenja izraelskih vojnika koji su učestvovali u masakru.

“Haaretz” je javio kako se masovna grobnica u kojoj su pokopana tijela najmanje 200 Palestinaca nalazila ispod parkinga Dor Beach.

Palestinski historičari tvrde da se masakr u Tanturi dogodio u noći s 22. na 23. maj 1948. godine.

Anadolu Agency (AA)

Podeli