PolitikaVesti

Ljajić: Izbori će biti neka vrsta političkog čistilišta

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić ocenio je da će predstojeći izbori biti neka vrsta političkog čistilišta, jer stranke koje ne budu ušle u parlament „mogu da stave katanac na bravu i završe karijeru“.

U intervjuu za nedeljno izdanje Blica, Ljajić je rekao da se njegova stranka godinu dana ozbiljno priprema za aprilske izbore i da SDPS danas ima razvijenu infrastrukturu i dobru organizaciju, ukupno 132 odbora.

„Cenimo da je naša dosadašnja saradnja sa SNS bila sasvim korektna i da će se nastaviti, ali to isključivo zavisi od stožerne stranke u našoj koaliciji“, rekao je Ljajić.

Zamoljen da prokomentariše nedavne nacionalističke incidente u Priboju, Ljajić je rekao da je prvo pomislio da se radi o nekim starim snimcima nacionalistički ispada.

„Pomislio sam da se radi o nekom starom snimku, sa nekog drugog mesta koji je neko pokušao da plasira u ovom osetljivom trenutku. Nisam hteo da verujem da neko to može da radi u Priboju 2022. godine bez ikakvog povoda. Još strašnije je bilo kada se saznalo da glavni akter snimka ima samo 18 godina. Nacionalizam se se brže i opasnije širi od svakog virusa, a svakako se duže zadržava na određenom prostoru“, upozorio je Ljajić.

Istakao je da su tokom nedavne posete predsednika Vučića poslate dve ključne poruke – da zajednički život nema alternativu i da neće biti tolerancije za one koji izazivaju nacionalističke incidente.

On je predočio da su se u poslednjoj deceniji u svetu promenile politička i društvena paradigma.

„Nacionalizam i populizam postali su glavno obeležje i u zemljama za koje smo mislili da su imune na takve anomalije. Kada ste u poslednje vreme čuli da neki državnik govori o vladavini prava, ljudskim pravima, toleranciji, suživotu, antifašizmu, o tim univerzalnim i bazičnim vrednostima? Sve se promenilo, ali nagore“, kazao je Ljajić i podsetio da smo imali prilike da naučimo gde nas je odveo nacionalizam tokom 1990-tih godina.

„I danas plaćamo cenu te politike i još dugo ćemo je plaćati“, zaključio je predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

 

Senada Kalić

Podeli