PolitikaRegionVesti

Abazović: Ova vlada Crne Gore je završila svoju misiju

Ova Vlada Crne Gore je završila svoju misiju i u narednom periodu će se morati izabrati između dva koncepta – manjinske ili tehničke vlade ili da se skrati mandat Skupštine i ide na vanredne parlamentarne izbore, kazao je potpredsednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

On je razgovoru za Radio-televiziju Crne Gore rekao je da o svemu prvo treba razgovarati sa Demokratskim frontom: „Već od ponedeljka, moguće i preko vikenda, prvo bih razgovarao sa liderima DF-a.“

Istakao je da je manjinska vlada jedna od solucija, a drugo rešenje tehnička vlada koja bi pripremila izbore.

„Ni u jednoj verziji parlamentarna većina nije isključena… Narodne volje bez koalicije ‘Crno na bijelo’ nema“, poručio je Abazović: „Odluku ćemo doneti autonomno, kako dolikuje partijama koje imaju stav i nisu kukavice na političkoj sceni. Mislim da građani ne vole kukavičke nastupe i udržanost po svim pitanjima. Koliko će nas naš stav koštati, da li će to biti najbolje za Crnu Goru ili ne, pokazaće vreme“.

Prema njegovim rečima, jedan od zadataka manjinske vlade bio i da pripremi nove izbore: „Mislim da bi rok od godinu dana bio racionalan… Ali, ako bi se ispostavila potreba da ima kraći mandat, šta da radimo“.

Abazović je na pitanje da li ima mesta za Srbe u Vladi, kazao – naravno da ima: „HtEo sam da ih ima u ovoj Vladi, u kojoj su dominantni. To je pomirenje. Ali ako neko misli da je, zato što je u nekoj partiji, jedini predstavnik tog naroda, ja to mišljenje ne delim.“

Upitao je zašto DF i Demokrate ne daju podršku da se formira manjinska vlada: „Samim tim eliminišu mogućnost da DPS utiče na način kako se tvrdi da bi mogao da utiče“.

Abazović tvrdi i da je premijer Zdravko Krivokapić preko svoja dva ministra pokušao da, u razgovoru sa političkim predstavnicima nacionalnih manjina, izbaci pokret URA iz Vlade.

Povodom pitanja ko bi mogao činiti manjinsku vladu, rekao da trenutno niko ne zna kako bi ta vlada izgledala i da su sve informacije koje su se mogle čuti ovih dana netačne.

Povratka DPS-a na vlast neće biti, ponovio je Abazović.

Abazović je rekao da je poslednji put razgovarao sa predsednikom države i liderom DPS-a Milom Đukanovićem kad je bilo razgovora o ambasadorima u avgustu, ili čak u julu.

Kazao je kako pretpostavlja da Đukanović, kao neko sa političkim iskustvom, „zna kad je dosta“: „Pretpostavljam da je moguće i obavio neke razgovore u tom pravcu, ne sa nekim vođstvom ovde, nego nekim drugim ljudima… Po mom skromnom sudu, gospodin Đukanović će skoro poći u političku penziju, vreme neka pokaže da li sam u pravu. Mislim da ljudi i međunarodni partneri razumeu šta treba da se radi, da svako od nas traži da damo veće rezultate u oblasti vladavine prava, odblokiranju evropskog puta, a nije teško pretpostaviti koje osobe na sceni mogu biti pretnja tome ili mogu to da uspore“.

Dritan Abazović je rekao da u ovom trenutku nije za razrešenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića, a u ponedeljak će URA održati sednicu Glavnog odbora.

Večeras su, kao i sinoć, u više gradova Crne Gore održani protesti protiv Abazovićevog predloga o formiranju manjinske vlade.

 

Izvor: Danas

Podeli