Kombinovani model i za osnovce i za srednjoškolce

Nastava u Centralnoj Srbiji po─Źinje u ponedeljak, a ─Ĺaci ─çe ovako i─çi u ┼íkolu: najmla─Ĺi osnovci od 1. do 4. razreda nastavu poha─Ĺaju neposredno, od 5. do 8. ima─çe kombinovani model. Po kombinovanom modelu i─çi ─çe i ─Ĺaci srednjih ┼íkola.

Kombinovani model i za osnovce i za srednjo┼íkolce zna─Źi─çe da u ┼íkolu idu dan za danom podeljeni u dve grupe.

– Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadle┼żnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje re┼íenje i za u─Źenike i zaposlene. Va┼żno je da odr┼żimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz po┼ítovanje svih epidemiolo┼íkih mera – rekao je Branko Ru┼żi─ç i dodao da ─çe Tim za ┼íkole kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema ÔÇ×Servis javnog zdravljaÔÇť koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje ÔÇ×Milan Jovanovi─ç BatutÔÇť u nedelji od 12. do 19. januara 2022. godine broj obolele dece ┼íkolskog uzrasta od ┼íest do 18 godina je bio 3074 (0.4 odsto) obolelih. U─Źe┼í─çe dece ┼íkolskog uzrasta u ukupnom broju potvr─Ĺenih slu─Źajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.

Prema oodluci Tima za ┼íkole u kome su i stru─Źnjaci Batuta za vreme i tokom boravka u ┼íkoli, od momenta ulaska u ┼íkolsko dvori┼íte do napu┼ítanja ┼íkolskog dvori┼íta, obavezna je upotreba za┼ítitnih maski za sve zaposlene, u─Źenike i tre─ça lica.

U preporukama ┼íkolama je i da je potrebno poja─Źati mere op┼íte i li─Źne higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naro─Źito voditi ra─Źuna o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave u─Źenici i zaposleni u ┼íkoli.

Tim za ┼íkole apeluje i o─Źekuje od u─Źenika i zaposlenih u ┼íkolama, kao i roditelja u─Źenika, da dosledno primenjuju mere li─Źne za┼ítite od infekcije kako u ┼íkoli, tako i van ┼íkole. Posebno je va┼żno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naro─Źito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere li─Źne za┼ítite

Osnovci u Vojvodini ve─ç su se vratili u ┼íkole. ─Éaci od prvog do osmog razreda nastavu poha─Ĺaju u u─Źionicama, dok je za srednjo┼íkolce po─Źela po kombinovanom modelu. U─Źenici su podeljeni u dve grupe i jedan dan idu na nastavu u ┼íkolu, a potom je dan za onlajn.

 

Izvor: Blic

Podeli