COVID-19Vesti

Omikron ne usporava, kod hroničnih bolesnika daje tešku kliničku sliku

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1.484.516 osoba, a zabeležena su 13.152 smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Udovičić za RTS: Pitanje za milion dolara da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje pandemije.

U kovid bolnici na Karaburmi danima se isti broj pacijenata otpusti i primi u jednom danu.

Komandant bolnice dr Ivo Udovičić rekao je za RTS da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici na Karaburmi pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji.

Napomenuo je da je “pitanje za milion dolara” da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

U Subotici 172 novozaražene osobe

Institut za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju u severnoj pokrajini ocenjuje kao vanrednu. Korona brojke rastu i u Subotici.

Broj pozitivnih pacijenta se povećava i juče je bilo 172 novoinficirana, što je mnogo više od 50 posto, rekla je za RTS dr Elizabeta Vrana, pulmolog i koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici.

Naglasila je i da raste broj pregleda na dnevnom nivou i da ih je u ponedeljak bilo 430, a juče 480.

“Prvih pregleda imamo oko 300 a na dalje dijagnostiku u opštu bolnicu šaljemo u proseku oko pet pacijenata, što se može zaključiti da se radi o lakšoj kliničkoj slici. Jedino što imamo pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu zbog velikog broja dnevnih pregleda”, navela je Vrana.

Rekla je i da je produženo radno vreme kovid ambulanti od 7 do 22 časa,  a od sledeće sedmice biće povećan i broj medicinskih timova.

U Pančevu za dan pregledano 920 pacijenata, otvorena još jedna kovid ambulanta

U poslednje dve nedelje sve više je obolelih Pančevaca zbog čega se stvaraju gužve ispred kovid ambulanti. U pendeljak je oboren rekord kada je pregledano 920 pacijenata dok je prosek  najviše 300 do 400 ljudi.

“Pik smo imali u ponedeljak i utorak kada je bilo preko 300 pozitivnih među testeranim. Otvorili smo i drugu ambulantu i već se oseća rasterećenje. Školski raspust je završen i  posledice raspusta postaju sve vidljivije jer se povećava broj inficirane dece. Gužve su tokom čitavog dana i apelujem na strpljenje a svi će biti pregledani i dobiti sve što treba”, rekao je za RTS direktor DZ u Pančevu Stojan Višekruna.

U Mačvanskom okrugu 685 novozaraženih

Prema poslednjim informacijama u Šapcu se beleži blagi pad broja novozaraženih, ali su podaci i dalje zabrinjavajući.

Za poslednja 24 sata u Mačvanskom okrugu je 685 novoobolelih, od toga 309 u Šapcu.

Kažu da su to uglavnom pacijenti sa blažom kliničkom slikom, u srednjem životnom dobu, od 35 do 50 godina. U kovid ambulanti pregleda se i do 800 pacijenata dnevno.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 17.318 osoba od testirana 36.434 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 28 ljudi.

Hospitalizovano je 2.619 kovid pacijenata, od kojih je 112 na respiratorima.

Pritisak na primarnu zdravstvnu zaštitu je i dalje ogroman, budući da je gotovo svaki drugi testirani pozitivan na koronavirus – 47,53 odsto.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević upozorava da omikron ne daje samo lakše simpotme i da ima pacijenata sa jednostranom ili obostranom upalom pluća, koji zahtevaju upućivanje u bolnice – to su uglavnom stariji pacijenti, koji imaju pridružene bolesti.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je u toj ustanovi na lečenju 14 kovid pozitivne dece. Klinička slika je uglavnom lakša nego što je bila kod delta varijante.

Iako zabrinutost kod roditelja, kada je bolest dece u pitanju, uvek postoji, Vukomanović ističe da ne treba da bude panike.

Odgovarajući na pitanje kako će povratak đaka u školu uticati na epidemijsku sliku, kaže da to zavisi i od primene mera.

Podeli