DruštvoVesti

Za osmake u Novom Pazaru pitanja na testu iz maternjeg jezika bila uglavnom laka

Svršenici osnovnih škola danas su počeli sa polaganjem “male mature”, osmaci su polagali završni ispit iz maternjeg jezika, sutra polažu test iz matematike a u srijedu kombinovani test.

Osmaci novopazarskih škola sa kojima smo razgovarali kažu da im je za odgovaranje na pitanja na testu trebalo oko sat i po vremena, a da su pitanja bila uglavnom laka, za prosječnog učenika koji je bio vrijedan i pažljiv tokom školovanja.

Nakon završetka testa iz maternjeg jezika, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objaviće na svom sajtu rešenja današnjeg testa.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smjerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

A.N.

Podeli