DruštvoVesti

Ugljanin: Bošnjaci Sandžaka se ne osećaju sigurno, zato NE referendumu

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka  saopštila je da neće učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar i da povlači  sve svoje predstavnike iz referendumskog procesa, zbog incidenta koji se dogodio u Priboju.

Predsednik Sulejman Ugljanin pozvao je sve građane Sandžaka da ne uzmu učešće na predstojećem referendumu.

“Pored negiranja zločina i genocida nad Bošnjacima od strane aktuelnog velikosprskog režima, glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca, konstantnih pretnji Bošnjacima Sandžaka na fudbalskim utakmicama u Novom Pazaru, Beogradu i drugim sportskim terenima u Srbiji da će Novi Pazar doživeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice i druge teške uvrede upućivane Bošnjacima po nacionalnoj osnovi, kulturi i tradiciji, ozvaničeno je kao državna politika na proslavi u Priboju”, smatra Ugljanin.

On veruje da je ono što se dogodilo i poruka aktuelnog rukovodstva Republike Srbije da organizovani masovni zločini nad Bošnjacima, koje su početkom 90-ih izvršile srpske snage u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i Bukovici kod Pljevalja očekuju ostale Bošnjake Sandžaka, prvenstveno u Novom Pazaru i Sjenici.

“Ne želimo da učestvujemo u stvaranju iluzije da je stanje normalno i da se ništa opasno ne dešava i ne priprema Bošnjacima Sandžaka. Ovaj kozmetički referendum je planirana prevara da odvrati pažnju građanima od opasnosti koja se sprema”, kazao je Ugljanin.

SDA je zatražila da se odloži referendum dok se ne “izvrši lustracija u policiji Srbije, pravosudnim organima i službama bezbednosti i oružanim snagama Republike Srbije koji su odgovorni za ovakvo stanje”.

“Tražimo usaglašavanje nacionalne strukture zapošljenih u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbednosti sa javnim ovlašćenjima u svim gradovim Sandžaka u skladu sa strukturom stanovništva. Tražimo od Evropske unije i Amerike nastavak međunarodne konferencije o rešavanju Jugoslovenske krize koja je prekinuta Dejtonskom konferencijom”, istako je predsednik SDA.

Prema njegovim rečima Bošnjaci Sandžaka se ne osećaju sigurnim.

“Tražimo hitno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je naša poslanička grupa u više navrata podnosila Narodnoj skupštini Repubike Srbije na razmatranje i usvajanje. Ova Rezolucija predviđa jasne mehanizme i korake kako bi se sprečilo ponovno stvaranje svesti da je zločin dozvoljeno sredstvo za postizanje nacionalnih interesa i teritorijalnih osvajanja” , rekao je na press konferenciji Sulejman Ugljanin i zahvalio organizacijama koje se bave ljudskim pravima, svim političkim strankama demokratske orijentacije, udruženjima građana i organizacijama civilnog društva koje su osudile, kako je kazao, opasnu pretnju Bošnjacima Sandžaka upućenu preko pripadnika MUP-a Srbije.

Pre nekoliko dana, pripadnik Policijske uprave Priboj Marko Pantović je na Fejsbuk profilu objavio video snimak na kojem se, zajedno sa starešinama i kolegama policajcima, veseli uz stihove pesme u kojoj se poziva na ponavljanje Srebrenice i Vukovara.

Nakon što je video dospeo u javnost, jedan od policajaca se izvinio, a reagovale su i pojedine stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i brojne nevladine organizacije, osudivši ovaj događaj.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da je pokrenut disciplinski postupak protiv osoba koje su se pojavile na snimku u kojem pevaju  pesme u kojima se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

Z. M.

 

Podeli