RGZ: “Katastarski alarm namenjen gra─Ĺanima i privredi”

Katastarski alarm je nova aplikacija Republi─Źkog geodetskog zavoda i namenjena je prvenstveno gra─Ĺanima i privredi, izjavio je danas Darko Vu─Źeti─ç iz Republi─Źkog geodetskog zavoda (RGZ).

Vu─Źeti─ç je za televiziju Tanjug rekao da nova aplikacija alarmira vlasnika nepokretnosti ili bilo koga ko ima pravni interes da se ne┼íto de┼íava sa njegovom nepokretno┼í─çu – da je neko podneo zahtev za neku promenu, bilo kakav zahtev, promenu za nosioca prava, zahtev za upis neke zabele┼żbe, hipoteke ili izvr┼íenja.

Kada do─Ĺe u sistem Republi─Źkog geodetskog zavoda gra─Ĺanin, vlasnik nepokretnosti dobija obave┼ítenje na imejl adresu sa brojem predmeta i njegovim kratkim opisom, naveo je Vu─Źeti─ç.

ÔÇ×Mislimo da je ovo jedna vrlo korisna aplikacija i za preventivu svih tih nekih zoupotreba koje mogu da naude nepokretnosti ili vlasniku nepokretnosti, i pojavom ove apikacicje mislimo da ─çe i odnosi me─Ĺu ljudima i u dru┼ítvu se promeniti ┼íto se ti─Źe same nepokretnostiÔÇŁ, istakao je on.

Vu─Źeti─ç je kazao da se nalog otvara tako ┼íto se na sajtu ”rgz.vog.rs” u delu usluge popuni elektronski potpisan zahtev koji se ┼íalje na imejl adrsesu i u roku od 10 sekundi se dobija obave┼ítenje o nalogu.

┼áto se ti─Źe upisa u katastar, kako je rekao, kada je re─Ź o novim predmetima po─Źev od jula 2018. RGZ je efikasan i brz, ┼íto je rezultat reforme zapo─Źete uz pomo─ç Vlade i digitalizacije novog informacionog sistema, tako da se sada za ─Źetiri dana re┼íava svaki predmet i na drugom stepenu za 60 dana.

I dalje postoji problem sa starim predmetima i to se re┼íava u skladu sa mogu─çnostima, naveo je Vu─Źeti─ç.

Prema njegovim re─Źima, novim Zakonom iz jula 2018. sistemski je re┼íeno to pitanje.

Ono što pravi razliku je zahtev o upisu na osnovu starih isprava na osnovu zakona iz druge polovine 20. veka i tu ne postoji digitalizacija, a problem predstavljaju i nedefinisani odnosi, naglasio je on.

RGZ, kako je kazao, kako bi optimizovao procese, zapo┼íljava ljude, uvodi neke nove alate koji ─çe da pomognu ljudima, ali s druge strane radi i na sistemskom re┼íavanju izmenom zakona i uv─Ĺenjem tih nekih starih isprava i starih predmeta u digitalni svet.

ÔÇ×Formirana je radna grupa i nadam se da ─çemo do re┼íenja do─çi brzoÔÇŁ, naglasio je on.

Vu─Źeti─ç je kazao da je danas po─Źeo sa radom jedan potpuno digitalan na─Źin komuniikacije izme─Ĺu dva dr┼żavna sistema – katastarskog informacioniog sistema i pravosudnog informacionog sistema na koji su zaka─Źeni, na primer, javni bele┼żnici, tako da se potpuno razmenjuju podaci bez mogu─çnosti da do─Ĺe do neke gre┼íke.

┼áto se ti─Źe antikoruptivnih mera, otvoren je E-┼íalter, vi┼íe nema potrebe da gra─Ĺanin do─Ĺe na ┼íalter RGZ fizi─Źki, ve─ç ima milion virtuelnih ┼ílatera koji rade 24 ─Źasa, zatim tu je rotacija zaposlenih, a uveden je i sistem za upravljanje podacima gde svaka promena pri re┼íavanju predmeta ostavlja digitalni trag.

Politika

Podeli