DruštvoVesti

Ljajić: Ohrabrujuća reakcija Vučića. Na potezu tužilaštvo

Odnosi između Srbije i BiH ključ za ukupnu normalizaciju odnosa na zapadnom Balkanu.

“Reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na nedavni sramni incident u Priboju ohrabrujuća je, prije svega za Bošnjake koji tamo žive i koji još imaju svježe sjećanje na dešavanja iz devedesetih godina, čije su žrtve bili”, kaže za Raport.ba Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije.

Osvrćući se za Raport.ba na izjavu Vučića u kojoj je osudio četničko orgijanje policajaca u Priboju,  Ljajić ističe da “posebno raduje da je Vučić još jednom garantirao sigurnost za sve građane, uključujući i Bošnjake, koji su objektivno bili uplašeni onim što su mogli vidjeti i čuti iz neke birtije u Priboju”.

On podsjeća i da se incident dogodio samo sedam dana od do sada najuspešnije Vučićeve posjete Sandžaku, “gdje su najavljene investicije od preko 2 milijarde eura u infrastrukturu, uključujući i autoput preko Pešteri , izgradnju brze ceste od Kraljeva do Novog Pazara, izgradnju kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru, ali i cijeli niz drugih projekata”.

“Vjerujem da će tužilaštvo biti isto ovako brzo i reagirati po službenoj dužnosti, jer ovaj slučaj mora dobiti i svoj pravni epilog.

Posebno bih istakao još jednom važnost Vučićeve izjave o značaju odnosa između Bošnjaka i Srba za stabilnost i u Srbiji i u regiji.

I dalje tvrdim da su odnosi između Srbije i BiH ključ za ukupnu normalizaciju odnosa na zapadnom Balkanu.

I zato treba podržati sve akcije i aktivnosti koje vode ka unapređenju ekonomskih, političkihih i sveukpunih odnosa između Beograda i Sarajeva”, zaključuje Ljajić za Raport.ba.

“Vidio sam taj snimak. Što se tiče događaja iz Priboja, nisam sve detalje vidio, moje je da kažem Bošnjacima u Srbiji da je ovo njihova zemlja, jednako koliko i moja, jednako koliko i svih nas. Bit će apsolutno sigurni i zaštićeni.

Naravno da se niko ne može saglasiti sa tim da vrijeđate ili prijetite pripadnicima drugih naroda podsjećanjem na ubistva nevinih ljudi”, kazao je Vučić, prenosi Blic.rs.

Što se tičle odnosa Srba i Bošnjaka, mi moramo razumjeti da jedni bez drugih ne možemo živjeti i opstati.

I što prije shvatimo, to će biti bolje i za jedne i za druge”, poručio je Vučić.

Pogledajte video incidenta u Priboju koji je uznemirio javnost.

Podeli