RegionVesti

Džaferović nakon sjednice Predsjedništva BiH: Nastavlja se blokada institucija

Nastavlja se stara praksa, današnja sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine je pokazala da se nastavlja blokada rada institucija Bosne i Hercegovine, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice u Sarajevu.

“Nastavlja se stara praksa, današnja sjednica Predsjedništva BiH je pokazala da se nastavlja blokada rada institucija Bosne i Hercegovine. Održali smo sjednicu o svim tačkama dnevnog reda. Milorad Dodik je glasao protiv onih tačaka dnevnog reda koje su potpuno nesporne i jasno se vidi da se radi o blokadi institucija Bosne i Hercegovine”, istakao je Džaferović.

Kako je kazao, radi se o tačkama dnevnog reda poput zapisnika, imenovanja, davanja agremana ambasadorima, zaključivanja međunarodnih ugovora, odobrenja za pregovore…

“Bila je i jedna tačka dnevnog reda koja je vezana za Oružane snage, za zahtjev lokalnih vlasti iz Istočne Ilidže da inžinjerija Oružanih snaga pomogne postavljanjem pontonskog mosta. I protiv toga je glasao. Glasao je i protiv tačaka dnevnog reda koje su, ako ćemo tim jezikom govoriti, i u interesu ljudi koji žive na području entiteta Republika Srpska”, pojasnio je Džaferović.

Dotakao se i posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Sarajevu.

“On je pozvan, koliko ja znam, od predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi nikada nismo sprečavali bilo koga da dođe u Bosnu i Hercegovinu. Mi smo u Predsjedništvu obaviješteni o toj posjeti. Nismo obaviješteni da li se traži sastanak sa Predsjedništvom”, rekao je Džaferović.

Izjavu Orbana o tome da je “problem EU kako integrirati dva miliona muslimana” sramna i bezobrazna.

“Izazov za Evropsku uniju nije kako integrirati Bosnu i Hercegovinu u kojoj živi dva miliona muslimana. Bošnjaci su autohton narod Bosne i Hercegovine. Mi živimo ovdje, Bošnjaci su Evropljani i mi želimo da idemo u EU. Pravi izazov za EU su ustvari radikalne, ksenofobne, rasističke politike, čiji je zagovornik i Orban. EU nema budućnosti ukoliko te politike budu imale uticaja u EU. Ja EU vidim kao zajednicu koja se izgrađuje na jedinstvu različitosti, zajednicu koja se izgrađuje na principima zaštite ljudskih sloboda i prava i mi želimo da idemo u takvu Evropsku uniju, a ne Evropsku uniju koju zagovara Orban”, poručio je Džaferović.

Anadolu Agency (AA)

Podeli