Sjeverna Makedonija: Sobranje prihvatilo ostavku premijera Zaeva

Sobranje (parlament) Sjeverne Makedonije prihvatilo je ostavku premijera Zorana Zaeva, koju je najavio nakon objave rezultata lokalnih izbora odr┼żanih u oktobru.

Predsjednik Sobranja Talat D┼żaferi rekao je da prema ustavnim odredbama ostavka premijera zna─Źi ostavku cijele Vlade. Dodao je kako ─çe sada┼ínji saziv Vlade funkcionirati do izbora nove.

U pismu ju─Źer poslanom Sobranju Zaev je rekao da je odluka o ostavci “logi─Źan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora” u oktobru, kao i “izraz preuzimanja odgovornosti” za izborne rezultate.

“U takvim uvjetima, meni li─Źno i meni kao premijeru, zbog politike u koju vjerujem, zbog demokratskih i evropskih vrijednosti u koje vjerujem, politi─Źki neodgovorno i neopravdano pred svojim narodom i svojom zemljom bi bilo da vodim Vladu na njenom evroatlantskom putu. Vjerujem da ─çe jo┼í jedan premijer iz redova SDSM-a to uspjeti posti─çi na bolji na─Źin, uz uspjeh i za gra─Ĺane i za dr┼żavu”, napisao je Zaev koji je odlu─Źio da ne obrazla┼że ostavku pred zastupnicima.

Sjednici Sobranja nisu prisustvovali ni Zaev ni ─Źlanovi Vlade.

Nakon ┼íto je Sobranje prihvatilo ostavku, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski trebao bi u roku 10 dana imenovati novog premijera, koji potom ima rok 20 dana da Sobranju predlo┼żi novi sastav i program Vlade.

Kako je najavio Zaev, o─Źekuje se da ─çe mandatar biti jo┼í jedna osoba iz redova SDSM-a, s promijenjenim sastavom Vlade i vladinim koalicijama.

Zaev je ranije podnio ostavku na mjesto predsjednika SDSM-a. Vladaju─ça sjevernomakedonska stranka ranije ovog mjeseca izabrala je Dimitra Kova─Źevskog za novog predsjednika.

Najve─çi uspjeh u ─Źetveroipogodi┼ínjem mandatu Zorana Zaeva je ─Źlanstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u, ┼íto je omogu─çeno nakon rje┼íavanja spora oko imena s Gr─Źkom i potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Anadolu Agency (AA)

Podeli