DruštvoVesti

Vakcinacija dece, važna odluka roditelja

Vakcinacija dece starije od 12 godina Fajzerovom vakcinom u Srbiji moguća je od juna. Dok u mnogim zemljama sveta sve više spuštaju starosnu granicu preporučene vakcinacije dece, kod nas je vrlo mali broj te populacije vakcinisan. Uprkos vidno smanjenom broju pozitivne dece u odnosu na septebar, pedijatri snažno preporučuju da se i tinejdžeri vakcinišu. To bi, u vreme korona pandemije mogla biti jedna od najvažnijih zdravstvenih odluka koju treba da donesu današnji roditelji.

Stav pedijatara, naglašava načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru dr Vesna Despotović, treba da bude jasan.

”Kako bi pedijatar drugačije reagovao?! Naravno da deca od 12 do 18 godina treba da se vakcinišu. Nema nikakve dileme da je vakcina jedini lek od ove duge i neizvesne bolesti. Kod nas je vrlo mali broj dece vakcinisan, a moja preporuka roditeljima je da dođu i da vakcinišu svoju decu. Može se razumeti i oklevanje roditelja, ali oni treba da znaju da odluka da ne vakcinišu dete, nije izbor bez rizika”, izjavila je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotovović.

Potvrđeno je da većina zaražene dece nema simptome ili ima blaži oblik bolesti, neka od njih se, upozoravaju pedijatri, mogu i teško razboleti. S toga bi vakcinaja dece mogla biti jedna od najvažnijih zdravstvenih odluka današnjih roditelja.

S.Lj.

Podeli