RegionVesti

Tirana: Počeo sastanak u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”

U Tirani je jutros počeo novi sastanak u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, na kojem učestvuju premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanak lidera počeo je dolaskom Zaeva i Vučića u Palatu brigada gdje ih je primio Rama.

Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebala zaživjeti već od početka 2022. godine.

Nakon sastanka lidera i plenarne sjednice, biće održano i svečano potpisivanje više sporazuma, kao i Forum poljoprivrede i regionalne saradnje. Na kraju sastanaka lideri učesnici će održati konferenciju za novinare.

Očekuje se da će današnjim sastancima prisustvovati i predstavnici Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju i privrednih komora iz regiona.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija su inicijativu za saradnju zemalja Zapadnog Balkana nazvali inicijativom “Otvoreni Balkan”, dok su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane da postanu dio nje.

Dio javnosti u Albaniji ne podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” zbog čega je sinoć u Tirani održan protest koji je organizovao bivši premijer Albanije Sali Berisha, a podržale ga pristalice opozicione Demokratske stranke Albanije.

Anadolu Agency

Podeli