Vesti

Skupština danas o setu zakona iz oblasti obrazovanja

Skupština Srbije počinje danas raspravu o setu zakona iz oblasti obrazovanja, a na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prema tom zakonu školska godina počinje 1. septembra izvođenjem himne Srbije, a ukoliko obrazovna ustanova ne izvede himnu predviđena je kazna od 100.000 dinara do 1.000.000 dinara.

Učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom i tri puta u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas – najmanje dva puta u polugodištu.

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju se određena pitanja do pune primene projekta državne mature.

Prema izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, opšta, stručna i umetnička matura prvi put će biti organizovana školske 2023/2024. godine, što znači da će je polagati učenici upisani u srednju školu od školske 2020/2021.

Između ostalog, definisano je i da plan i program nastave i učenja verske nastave, na usaglašeni predlog  verskih zajednica, po pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove odnosa sa  verskim zajednicama donosi ministar.

Organizovanje i ostvarivanje verske nastave prati Komisija za versku nastavu koju obrazuje vlada na period od šest godina.

 

Izvor: Tanjug

Foto: AA

 

Podeli