COVID-19SvetVesti

Kuba vakcinisala skoro svu djecu od dvije do 18 godina

Kuba je vakcinisala preko 90 posto svog stanovništva najmanje jednom dozom vakcine protiv korona virusa, dok je 83 posto populacije u potpunosti vakcinisano.

Kako ocjenjuje britanska agencija Reuters, zemlja je imunizovala više svojih građana protiv korona virusa nego većina najvećih i najbogatijih zemalja svijeta, prenio je Tanjug.

Dok su se mnoge zemlje susjedi u Latinskoj Americi takmičile za vakcine koje proizvode bogatije zemlje, zdravstveni zvaničnici tvrde da je Kuba napredovala u vakcinaciji tako što je razvijala sopstvenu vakcinu protiv korona virusa.

Navodi se da je broj novozaraženih i smrtnih slučajeva na otoku smanjen posljednjih sedmica.

Skoro sva djeca na Kubi od dvije do 18 godina sada su vakcinisana domaćim vakcinama.

Bolnice i mrtvačnice na predepidemijskom nivou

Škole su ponovo otvorene i strani turisti su dobrodošli.

Kako su naveli svjedoci za Rojters, bolnice i mrtvačnice, koje su bile prepune u augustu, rade na nivou prije pandemije korona virusa.

Kuba je rekla da njene domaće vakcine Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus na bazi proteina daju više od 90 posto zaštite od COVID-19.

Međutim, Kuba još nije objavila rezultate svojih velikih kliničkih ispitivanja u recenziranim magazinima, niti je podnijela dokumente koje zahtijeva Svjetska zdravstvena organizacija za odobrenje njenih vakcina, prema podacima WHO-a.

 

Izvor: Agencije

Foto: Reuters

Podeli