DruštvoVesti

BNV: Neophodno trajno rješenje statusa sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, uputila je pismo Ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke iFrancuske, te Savjetu Evrope i Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kao i Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

U pismu se, između ostalog, navodi da je dugogodišnja diskriminacija Bošnjaka prisutna u raznim oblastima i u raznim oblicima, počev od negiranja maternjeg jezika Bošnjaka, bosanskog jezika a samim time negiranje Bošnjaka kao naroda.

’’Teško ostvarivanje i nemogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonima zagarantovanih prava nacionalnih zajednica i manjinskih naroda, što uz negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca su razlozi zbog čega se Bošnjaci u Srbiji osjećaju nesigurno i obespravljeno’’ navodi se u pismu.

Curić podseća da Bošnjačko nacionalno vijeće, u skladu sa zakonskim okvirima i kroz institucije sistema,  pokušava već 30 godina, od svog osnivanja pa do danas, da riješi suštinska pitanja i probleme koji su opterećuju Bošnjacima, istakavši da je prilikom raspada bivše SFRJ, Bošnjacima u Srbiji oduzet status naroda što je, navodi, u suprotnosti sa proklamovanim odredbama da se jednom dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati’’

’’Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zainteresovanost da se trajno riješi status sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Obzirom da su u Srbiji, Bošnjaci jedina nacionalna zajednica, odnosno manjinski narod koji nema deklarisanu matičnu državu koja bi u bilateralnim sporazumima sa Srbijom, po principu reciprociteta, rješavala nagomilane probleme i neriješena pitanja te Vas molimo za podršku i prosvjećenost ovom pitanju. U tom pravcu predlažemo i organizovanje zajedničke konferencije o rješavanju krize u Bosni i Hercegovini i rješavanju statusa sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji’’ poručuje Curić.

Ona podseća da su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća bili aktivni učesnici u svim zasjedanjima najprije Mirovne, a kasnije Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ u Hagu, Londonu i Ženevi od 1991. godine, pa sve do Dejtonske konferencije 1995. godine.

’’Obzirom da od tada do danas status Bošnjaka kao naroda i status historijske regije Sandžak nije riješen taj problem se negativno odražava na sve aspekte života Bošnjaka Sandžaka do današnjih dana’’ navodi ona u pismu.

 

Senada Kalić

Podeli