DruštvoVesti

I BNV obeležava Dan Bošnjaka

Brojnim aktivnostima Dan Bošnjaka obeležava i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Ovaj nacionalni blagdan za Bošnjake na tradicionalan način, obeležen je i izložbom slika sa likovne kolonije”Sjenica 2022″
Održana je i svečana akademija “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”.

Svečanosti osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici Grada Novog Pazara, javnog i političkog života svih sandžačkih opština, nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, te predstavnici organizacija civilnog društva.

Prisutni su imali prilike i da čuju poruku pedsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koju je uputio povodom Dana Bošnjaka.

Čestitajući ovaj nacionalni blagdan pisutnima se obratila i predsednica Vijeća Jasmina Curić, koja je podsetila koliko je ovaj datum značajan za Bošnjake.

BNV će i narednih dana organizovati manifestacije, kojima će obeležiti Dan Bošnjaka.

Za petak je zakazana i promocija Zbornika radova “Zavnos – historijske okolnosti autonomije Sandžaka, a 1. oktobra u 10 sati u Tutinu biće organizovan seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika”.

Dan Bošnjaka obeležava se u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu usvojena Deklaracija o vraćanju istorijskog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva Musliman.

​Podsećamo, BNV je na sednici pre dve godine usvojilo odluku da ovaj datum proglasi za nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji.

 

Podeli