SvetVesti

Zapadna obala: Tokom protesta povrijeđeno 79 Palestinaca

U intervenciji izraelskih snaga protiv demonstranata na protestima protiv ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, povrijeđeno je 79 Palestinaca.

Protesti su održani na različitim lokacijama na Zapadnoj obali.

Očevici su naveli da su Palestinci, u znak nezadovoljstva zbog izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja, organizovali protest i u Beyti u Nablusu, gdje su izraelske snage intervenisale suzavcem, bojevim i gumenim mecima. Palestinci su odgovorili kamenjem.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da je pet osoba ranjeno bojevim mecima, 24 gumenim, a 40 ih je povrijeđeno usljed raznih opekotina ili pada.

Prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca, izraelski vojnici su također intervenisali i tokom protesta u Beit Decinu u Nablusu na Zapadnoj obali, gdje je povrijeđeno deset Palestinaca.

Palestinci su održali demonstracije protiv ilegalnih naselja i u Kefr Kaddumu u gradu Kalkiliya.

Demonstracije se održavaju svakog petka u raznim dijelovima okupirane Zapadne obale, posebno u okolnim područjima Nablusa, u znak protesta zbog izgradnje zida razdvajanja i ilegalnih jevrejskih naselja.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na palestinskoj teritoriji, koju je Izrael okupirao, smatraju se ilegalnima.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli