COVID-19Vesti

Broj slučajeva koronavirusa u evropskom regionu veći od 60 miliona

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u evropskom regionu od početka pandemije broj slučajeva koronavirusa prešao 60 miliona.

Saopšteno je to u ponedjeljak iz regionalne kancelarije SZO uz upozorenje da “putovanja nisu bez rizika”.

“Kraj pandemije jje daleko i nažalost, do sada je u evropskom regionu bilo više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19”, izjavila je dr. Dorit Nitzan, direktorica SZO-a za vanredne situacije za evropski region.

Naglasila je da je važno da zemlje nastave zajedničke napore kako bi zaštitile najugroženije građane i rizične kategorije.

Iz SZO je saopšteno da je u svijetu registrovano više od 198,02 miliona slučajeva COVID-19, uključujući oko 4,22 miliona smrtnih slučajeva, dok je primijenjeno gotovo 3,84 milijardi doza vakcina.

“Da bi zaustavili pandemiju, moramo izjadnačiti mogućnosti vakcinacije u svim zemljama, uključujući podršku proizvodnji vakcina i podjelu doza, prema potrebi, kako bismo zaštitili ugroženo stanovništvo u svakoj zemlji”, rekla je Nitzan.

Procenat vakcinisanih veoma je različit u 53 zemlje u evropskoj regiji SZO-a, koja obuhvata zemlje od Grenlanda na sjeverozapadu do dalekog istoka Rusije.

“Budući da su se vakcine pokazale kao efikasne u sprječavanju teških bolesti i smrti, više slučajeva koronavirusa u prioritetnim grupama značiće više hospitalizacija i smrti. Zato moramo hitno vakcinisati prioritetne grupe”, istakla je ona

Dodala je i da postoji potreba za poštivanjem javnozdravstvenih i društvenih mjera, kao što su testiranje, praćenje, izolacija i karantin, kao i pranje ruku, nošenje maske i održavanje fizičke distance na prepunim i zatvorenim mjestima.

Tokom ljetne sezone u Evropi, iz SZO upozoravaju i na rizik putovanja.

“Ako želite putovati, razmislite o potrebi i procijenite rizike. Vaša odluka će uticati na kraj pandemije. Ako odlučite da putujete i okupljate se, učinite to bezbjedno”, poručili su iz SZO.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli