DruštvoVesti

Dodeljene povelje i plakete Grada Novog Pazara

Znatno skromnije nego prethodnih godina, zbog pandemije, organizovana je i svečana akademija, na kojoj su dodeljena najveća priznanja Grada Novog Pazara.

Uručene su povelje i plakete institucijama i pojedincima.

„Ove godine Dan grada obeležavamo u drugačijim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, koja je promenila celi svet. Prethodna godina je bila veoma teška. Jedna od najtežih u novijoj istoriji našeg grada. Ali, je pokazana jedna neviđena solidarnost, iznedrila je nove junake, pre svega zdravstvene radnike, njihovo pomoćno osoblje, koji su bili pravi heroji. Kao i svake, i ove godine smo dodelili povelje i plakete insitucijama i pojedincima, koji su se istakli u protekloj godini“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

On je podsetio da je Grad Novi Pazar sa simboličnih 10 hiljada dinara nagradio sve zdravstvene radnike, koji su bili u crvenim zonama.

Zahvalio se svima koji su dali doprinos da Novi Pazara izađe iz teške situacije počev od Vlade Srbije, preko republika iz okruženja, Turske… ali posebno se zahvalio dijaspori i podsetio da će jedan od trgova u centru grada nositi ime Trg sandžačke dijaspore, u znak zahvalnosti za sve što iseljenici iz ovog kraja čine za Novi Pazar.

Povelje Grada Novog Pazara dodeljene su za izuzetan doprinos u borbi protiv korone Vojnomedicinskoj akademiji i kliničkim centrima u Kragujevcu, Tuzli i Sarajevu.

“Združenim snagama je naša bolnica počela da radi 6. jula ujutru, kada smo o tome obavestili našeg vrhovnog komandanta, sa sto posteljnih mesta za najteže pacijente u poljskim uslovima. Ono što sam od februara do jula mogao da vidim… koliki su to samo napori naših lekara bili. Ovde smo doživeli jedno ogromno gostoprimstvo, po čemu su Novi Pazar i Sandžak prepoznatljivi”, prisetio se pukovnik prof. dr Miljojko Janošević, sa Vojnomedicinske akademije.

Zbog veoma teške epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini priznanja će predstavnicima kliničkih centara iz Tuzle i Sarajevo biti naknadno uručena. Čestitke Novom Pazaru uputili su video porukama lekari koji su bili u prvim borbenim redovima, i kojima nije bilo teško da ovom gradu priteknu u pomoć.

“I u vreme korone i nakon nje  imate punu podršku Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu”, kazao je dr Slobodan Milisavljević, koji je tokom pandemije u Novom Pazaru proveo značajno vreme sa svojim kolegama.

Osim povelja dodeljene su i plakete pojedincima. Doktorki Tatjani Tanji Petrović  iz Kraljeva za iskazanu humanost u borbi protiv korone. Ona je Novom Pazaru pritekla u pomoć kada je bilo najteže, ali i nedavno kada je veliki broj anesteziologa ispao iz redova zbog zaraze.  Zbog njenog požrtvovanja u više zdravstvenih ustanova u Srbiji zovu je kovid kraljicom, a ona kaže da joj je Novi Pazar ostao najdraži grad.

Plakete su uručene i  Ramizu Etemoviću za izuzetan doprinos razvoju novinarstva u Novom Pazaru, Ivanu Milojeviću   za iskazanu humanost i hrabrost, Šabanu Šarekenpiću za izuzetan doprinos umetničkom stvaralaštvu, Asimu Nikšiću  za izuzetan doprinos očuvanju tradicije Novog Pazar, Emiri Dubarić  za izuzetan doprinos u obrazovanju , porodicama Dragice Premović Aleksić,  koja je posthumno nagrađena za izuzetan doprinos očuvanju kulturno – istorijskog nasleđa Novog Pazara i  Ešrefa Džanefendića  koji je posthumno nagrađen za izuzetan doprinos umetnosti i kulturi Novog Pazara.

“U ime svih dobitnika ovih plaketa želim da se zahvalim građanima Novog Pazara, pre svega, na izuzetnoj ljubavi i podršci kroz sve ove teške dane koje smo mi svi zajedno prošli. Posebno mislim na prošlu godinu. I moram da kažem da ste vi deo naših srca, kao što ćemo i mi nadam se ostati deo vaših”, kazala je anasteziolog dr Tanja Petrović, koja se zahvalila u ime dobitnika plaketa.

Z. M.

Podeli