PolitikaRegion

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji, hakeri na sajtu CIK-a postavili reklamu za vijagru

KOSOVSKA MITROVICA –

Zvaničan sajt Centralne izborne komisije u Prištini hakovan je danas i na njega je, umesto vesti o glasanju, postavljena reklama za vijagru.

To je postavljeno na engleskoj verziji sajta, dok na albanskom i srpskom jeziku sajt radi bez problema, piše prištinska Koha.

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a CIK je odgovorna za njihovo organizovanje i sprovodenje.

Do 11 sati glasalo 8,34 odsto birača 

Centralna izborna komisija saopštila je da je danas do 11 sati na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 87.151 glasača, odnosno 8,34 odsto.

Kako se navodi, na prošlim izborima održanim u oktobru 2019. godine, do 11 sati glasalo je oko 175.000 birača, prenosi portal Reporteri.

Pravo glasa ima 1.794.862 glasača, a birališta su otvorena do 19 sati.

Ekipama tv Kraljevo i Pink nije dozvoljeno da pređu Jarinje

Ekipi televizije Kraljevo nije danas dozvoljen prelazak na Kosov preko administrativne linije na Jarinju.

Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros ka Kosovu kako bi pratila interno raseljene iz Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila, prenosi portal Kosovo onlajn.

Ekipa je zadržana više sati i na kraju nije mogla da pređe administrativnu liniju, a prema rečima novinarke ove televizije, oduzete su im lične karte uz objašnjenje da se čeka odgovor iz Prištine.

Kako odgovor posle više sati iz Prištine nije stigao, na insistiranje članove ekipe vraćene su im lične karte, oprema i oni su se vratili u Kraljevo.

Slično je prošla i ekipa televizije Pink, koja je zaustavljena na administrativnom prelazu.

Kosovska policija ih je neko vreme zadržala na granici i na kraju im nije dozvolila prelazak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, učestvuje 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Tačijev sin udaljen sa birališta zbog oznaka stranke

Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa “Sloboda ima ime” na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja, piše portal Reporteri.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

Zemaj:95 zdravstvenih inspektora zbog kovid nadgleda izbore

Ministar zdravlja pri privremenim institucijama u Prištini Armend Zemaj izjavio je danas da je angažovano 95 zdravstvenih inspektora da nadgledaju da li se mere protiv kovida-19 poštuju prilikom glasanja na vanrednim parlamentarnim izborima.

On je nakon što je glasao rekao da su sve učionice i hale u kojima se glasa pripremljene u skladu sa merama protiv širenja korona virusa i da se nada da će sve proteći regulatorno, prenosi portal Ekonomija online.

Na KiM se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a do sada su glasali lideri svih većih albanskih političkih stranaka – Aljbin Kurti, Vjosa Osmani, Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti, Isa Mustafa, Bedžet Pacoli, a glasali su i supruga bivšeg predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija Lumni Tači i njegov sin Endrit Tači.

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora “delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa”, dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

O odluci Prištine i ličnim kartama kad prođe izborna tišina

Rakić je izrazio i zadovoljstvo što su sva biračka mesta otvorena na vreme, jutros u sedam sati, i što glasanje teče bez problema.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Priština krši prava Srba, jer onima koji imaju Unmikovu ličnu kartu nije dozvoljeno da glasaju, Rakić nije želeo da odgovorom krši izbornu tišinu, koja traje do zatvaranja birališta, budući da su kazne za to rigorozne.

“Danas je izborni dan, ne bismo da kršimo izboru tišinu, jer bi neko pogrešno shvatio odgovor. O tome ću večeras, kada se birališta zatvore”, rekao je Rakić.

Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici.

Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste j velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

Leposavić: Glasali Todić i Simić

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, veliki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Potpredsednik SL Srđan Popović glasao u Gračanici

Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao je jutros na vanrednim parlamentarni izborima na Kosovu i Metohiji.

Popović je glasao u pratnji saradnika na biračkom mestu broj 5 u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, prenosi Kosovo Onlajn.

Na teritoriji opštine Gračanice pravo glasa na vanrednim izborima ima 20.367 birača, a glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi “Staja Marković” u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

“Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više”, rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je reč o primeni mera zaštite protiv KOVID-19, ali i u bezbednosnom smislu.

Autobusi sa interno raseljenima krenuli oko ponoći iz Beograda

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

“Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više”, rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

Stiglo 30 autobusa iz centralne Srbije

Više od 30 autobusa iz centralne Srbije sa raseljenim licima stiglo je danas na Kosovo, piše portal Ekonomija online.

Kako se navodi, autobusi su vozili u Leposavić, Zvečan i Mitrovicu, prenosi Kljan Kosova.

“Nije svejedno da li će nas biti tamo sedamsto ili šest, sedam, deset hiljada ljudi. Mi ćemo dobiti naših deset poslaničkih mesta, ali je to važno i za buduće izbore”, rekao je Grujić, koji smatra da je to obaveza svih ljudi koji imaju pravo glasa na KiM.

Slobodanka Marjanović je rekla da se nadaju da će posle izbora da bude bolje.

“Idem da glasam, očekujem da ćemo da pobedimo”, rekao je Tanjugu Blagoje Nedeljković rodom iz okoline Kosovske Kamenice.

Miodrag Popović je istakao da ide da glasa za Srpsku listu i da očekuje ubedljivu pobedu.

On je dodao da, iako prvi put na izborima neće biti međunarodnih posmatrača misije OEBS-a, ne očekuje manipulacije albanske strane, jer ne misli da bi oni imali koristi od toga.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Oni će glasati na tri punkta na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Rtv

Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu)

 

Podeli