COVID-19Svet

Odgovor Kine SAD-u o uskraćivanju podataka o COVID-19

Washington ne smije ‘upirati prstom’ u Kinu i druge zemlje koje su podržale Svjetsku zdravstvenu organizaciju tokom pandemije korona krize, poruka je Pekinga.

Nakon što je Bijela kuća pozvala Kinu da prikaže podatke iz prvih dana izbijanja pandemije COVID-19, kineska ambasada u Washingtonu odgovorila je kako SAD ne bi smio “upirati prstom” u Kinu i druge države koje su podržale Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) tokom pandemije.

“SAD je nanio štetu multilateralnoj saradnji i WHO-u posljednjih godina i ne bi smio ‘upirati prstom’ u Kinu i druge zemlje koje su podržale WHO tokom pandemije COVID-19”, saopćila je kineska ambasada, prenosi Hina.

Glasnogovornik ambasade, odgovarajući na izjavu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, rekao je kako je Kina pozdravila odluku Washingtona da se ponovo uključi u WHO, ali trebala bi se držati “najviših standarda”, umjesto da cilja na druge zemlje.

Istraživanje porijekla korona virusa

Bijela kuća pozvala je u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja pandemije COVID-19 i navela da je “duboko zabrinuta” zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi WHO-a o porijeklu korona virusa.

Sullivan je saopćio je da je imperativ da izvještaj bude nezavisan i bez “izmjena kineske vlade” te ponovio zabrinutost administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se obrušio na WHO zbog istog pitanja.

Izvor: Aljazzera

Foto: Reuters

 

 

Podeli