Poslanici SDP-a podržali formiranje novih ministarstava

Govoreći o ovom zakonu poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac je naglasio da su dva glavna problema danas sa kojima se kao društvo srećemo, problem nedovoljnog rađanja kao i problem izraženog iseljavanja iznaše zemlje. On je govoreći o izuzetno lošoj stopu nataliteta u Srbiji sa negativnim prirodnim priraštajem naglasio da je jedina svetla tačka po toj temi Sandžak.

 ’’Gradovi Novi Pazar i Tutin su najmlađi gradovi u Evropi ,sa natalitetom od 14,6 promila. To je veliki ljudski resurs, to je blago ove zemlje u vrednim, mladim i obrazovanim ljudima, koje ova država treba da očuva i uposli. Ravnomerna zastupljenost Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina u državnim institucijama je naš veliki politički zadatak” rekao je Bačevac.

 Srbija godišnje gubi oko 50.000 ljudi koji migriraju u zemlje zapada. On je istakao da su izvesnost, sigurnost i vrednovanje rada, principi na kojima socijaldemokrate Rasima Ljajića insistiraju i na kojima grade svoju politiku, jedino rešenje koje zaustavlja ovaj odliv ljudi, koji postaje skoro nenadoknadiv.

“Mi svoju politićku aktivnost fokusiramo ka ’’malom” čoveku i pokušavamo da mu olakšamo život rešavanjem svakodnevnih problema.

Uz nulti populizam i uz nulti nacionalizam. Za razliku od konkurentskih lokalnih partija u Sandžaku koje ekspoatišu nacionalne teme i otvaraju nerešiva statusna pitanja ili zloupotrebljavaju tradicionalne ili verske institucije, mi pobeđujemo real-politikom, rešavanjem svakodnevnih, ali teških problema svih naših građana” reko je poslanik SDP-a.

Narodna poslanica Samira Ćosović je najavljujući podršku zakonu istakla da je SDP prepoznatljiva kao stranka koja se zalaže za ravnopravnost polova i koja je promoter ženskog političkog aktivizma. Ona je navela da je formiranje Ministarstva za brigu o selu, snažan iskorak revitalizacije naših sela. Navodeći primer Prijepolja gde u trideset sela živi manje od pedeset stanovnika starosne dobi preko 60 godina, ona je ukazala na nimalo dobro stanje naših sela.

’’Zato je potrebno da se donesu uredbe i mere koje će oživeti naše selo i vratiti mlade ljude u seoske sredine” zaključila je ona.

U sredu se očekuje nova sednica gdeće mandatarka podneti ekspoze poslanicima i dati predlognove vlade. Ovo će biti šesnaesti sastav vlade Republike Srbije od obnove višepartijskog sistema u Srbiji.

 

Senada Kalić

 

Podeli