DruštvoEkonomijaVesti

NSZ: „Moja prva plata“ šansa za mlade i poslodavce

Nacionalna služba za zapošljavanje 17. avgusta raspisala je Javni poziv za realizacuju programa podsticanja zapošljavanja mladih pod nazivom „Moja prva plata“. Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca i steknu znanja i veštine koje će im kasnije povećati mogućnost za zapošljavanje. U program je planirano uljučivanje 10.000  mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih NSZ.

Program „Moja prva plata“ sprovodiće se kod poslodavaca koji pripadaju privatnom ili javnom sektoru, s tim što će prioritet imati privatni poslodavci naročito iz devastiranih opština u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Ovaj program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci. Za to vreme Nacionalna služba isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, dok će oni sa visokim obrazovanjem dobijati 24.000 dinara mesečno.

„Vlada Republike Srbije je za ovaj program izdvojila 2 milijarde dinara. U novopazarskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 4.600 mladih koji zadovoljavaju uslove učešća u ovom programu, od kojih 3.500 u Novom Pazaru i 1.100 u Tutinu.“, kazao je za RTV Novi Pazar direktor novopazarske filijale NSZ Fahrudin Đekić.

Program će se realizovati u četiri faze. Prva faza namenjena je isključivo poslodavcima koji se u periodu od 17. Avgusta do 25. Septembra 2020. Godine  mogu prijaviti na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Druga faza realizacije namenjena je nezaposlenim licima, koja će se od 1. 10. 2020. do 15. 10. 2020. godine takođe prijavljivati na sajtu  www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza podrazumeva izbor kandidata od strane poslodavaca u periodu od 16. 10 2020. do 31. 10. 2020. godine. Liste sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu  www.mojaprvaplata.gov.rs od 1. do 7. novembra 2020. godine.   Četvrta faza programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata, kao i početak sprovođenja programa u periodu od 8. 11. 2020. do 7. 12. 2020. godine.

Mladi koje žele da učestvuju u ovom programu potrebno je da su bez radnog iskustva ili da imaju manje radnog iskustva nego što je trajanje samog programa, a to je 9 meseci, napomenuo je Đekić. Nije važno koliko su dugo u evidenciji NSZ.

„Ovo je velika šansa za našu privredu. Ovo je još jedna od mera koje imaju za cilj suzbijanje posledica vanrednog stanja i pandemije korona virusa. Šansa koju poslodavci, mladi i mi kao Nacionalna služba za zapošljavanje moramo dobro iskoristiti“, zaključuje Đekić.

Sve informacije o načinima i uslovima prijavljivanja dostupne su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje,  kao i na sajtu  www.mojaprvaplata.gov.rs.

(A.M.K)

 

Podeli