Društvo

Edukativno predavanje za malinare u utorak 18. avgusta od 11 časova

U utorak 18. avgusta od 11 časova biće održano predavanje za sve malinare. Predavač će biti direktor instituta za voćarstvo iz Čačka profesor dr Aleksandar Leposavić. Ispred Gradske uprave i  Poljoprivredne stručne i savetodavne službe pozivaju se svi proizvođači malina da u što većem broju dođu.

U okviru projekta „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi“ koje realizuje grad Novi Pazar u saradnji sa svojim partnerima, SEDA, IDC, Merhamet, Međuopštinska unija poljoprivrednih proizvođača i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, za sve malinare organizovaće se edukativno predavanje. ovim projektom Grad će finansirati sva stručna predavanja tokom cele godine kako bi proizvođači stekli što bolja znanja i iskoristila ih na najbolji način, istako je član gradskog veća Fevzija Murić.

„Svi oni koju budu potpisali prijave sa Gradom i partnerima, celu godinu će biti praćeni i na kraju će projekat biti krunisan izgradnjom hladnjače gde će moći da se skladište ti voćarski proizvodi pre svega maline a i drugih proizvoda“, rekao je Murić.

On je takođe kazao da će grad i dalje pomagati svim proizvođačima kako voćarstva tako i ostalih grana poljoprivrede.

„Grad Novi Pazar će i dalje nesebično pomagati i malinare i sve druge u okviru poljoprivredne proizvodnje, medarstva, stočarstva i bilo kojih drugih, koji su odlučili da gaje, proizvode na svojim parcelama. Da li je to kao dopunski deo prihoda ili je osnovno zanimanje Grad će ih sve i dalje podržavati, jer smo izuzetno zadovoljni zadnjih godina kako su se rezultati pokazali i kakava je saradnja pre svega sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom, sa Međuopštinskom unijom proizvođača i sa samim našim građanima koji su dali poverenje ovim službama i koriste njihove svete“, objasnio je Murić.

„Ovaj projekat je izuzetno važan za poljoprivrednike grada Novog Pazara i šire. Pored maline može se obrađivati i jabuka koju dajemo veoma jeftino. Šumski plodovi, lekovito bilje. Ovo ne može biti zarada za celu porodicu ali može biti dobar doprinos za poboljšanje porodičnog budžeta“, kazao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

„Posebno u ovoj teškoj svetskoj situaciji koja je sada među nama, ljudi su ove godine dobro zaradili. Malina je dobra i cena joj je povećana na 220 din, što znači da je potrebno da unapredimo naša znanja“, istakao je Sjtarić.

On je naglasio da je ovaj projekat oslonac budućnosti našeg kraja koji treba da se podrži  kako saradnike tako i donatore koji pomažu ovom projektu.

Predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednika Ismet Sajtarić kazao je da će u ponedeljak 17. avgusta eminentni stručnjaci obići malinare i njihove malinjake i na osnovu zatečenog stanja u utorak, kada će i biti predavanje, ukazaće na eventualne greške i reći šta treba da se preduizme kako bi se unapredila proizvodnja na našem području.

A. Ademović

Podeli